2024. április 28. - Valéria

Bővül a múzeum

Új kiállítótérrel és kézműves foglalkoztatóval bővül a dombóvári helytörténeti múzeum, ahol a jövőben a jelenlegi állandó történeti kiállítások mellett helyi fazekasságot és hímzéskultúrát is bemutatják.
2010. április 10. szombat 13:31 - HírExtra
Az intézmény bővítésére a Múzeumi tudáspróba padok és pedellus nélkül című pályázatával közel 32 millió forint európai uniós támogatást nyert el a város önkormányzata. A jelenlegi, mintegy 300 négyzetméternyi kiállítótér mellett, a pinceszinten négy új oktató, foglalkoztató és több kiszolgáló helyiség épül, összesen 220 négyzetméterrel növelve az alapterületet.

A kivitelezésre a város másodszor ír ki közbeszerzési pályázatot, a munka várhatóan év végére fejeződik be.

Az 1896-ban, historizáló stílusban épült - Dombóváron kiskastélynak is mondott - egykori főszolgabírói lakás 2001-től ad otthont a helytörténeti gyűjteményeknek.

Az intézmény jelenleg Dombóvár és környékének régészeti leleteit, az Esterházy család történetét a XVIII. század végéig követő összeállítást, a Kapos mente népművészetéből ízelítőt adó gyűjteményt tár a közönség elé, és látható egy nyomdatörténeti műhelyterem is.

A tervezett programokról Kriston Vízi József, a múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta: a bővítés után a helyi fazekassággal és a Dombóvár környéki hímzéskultúrával, textilművészettel mindennapi gyakorlatban ismerkedhetnek meg a látogatók, valamint Édes élet címmel gasztronómiai programsorozatot indítanak majd gyerekeknek, szülőknek, turistáknak.

A múzeumban a felújítás alatt is látogatható lesz a Dombóvár várossá válásának 40. évfordulója alkalmából rendezendő tárlat, amely részben eddig ismeretlen fotókon mutatja be a település védett épületeit. A kiállítás május 18-án, a múzeumi világnapon nyílik - mondta a muzeológus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását