2024. május 17. - Paszkál

Négy párt és két jelölt kérte a választók adatait

Négy párt és két jelölt kérte a nyilvántartó hivataltól az áprilisi országgyűlési választáson a névjegyzékben szereplők nevét és lakcímét.
2010. április 7. szerda 14:30 - HírExtra
Az MTI érdeklődésére a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) szerdán közölte: az MSZP, a Fidesz, a Jobbik, az MSZDP, valamint két független jelölt élt a törvény adta lehetőséggel és kérte a hivataltól a névjegyzékben szereplő választópolgárok (illetve azok egy részének) nevét és lakcímét.

Az MSZP és a Fidesz az ország minden választópolgárának családi és utónevét, valamint lakcímét választókerületi körzetinformációkkal együtt igényelte.

A Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 8-as számú országgyűlési egyéni választókerület (Vásárosnamény és környéke) választópolgárainak családi és utónevét, valamint lakcímét igényelte.

Ebben a választókerületben öten indulnak jelöltként: Adorján Béla (Jobbik), Czomba Sándor (Fidesz-KDNP), Daróczy Pál (Magyarok Egymásért Szövetsége), Kapolyi László (MSZDP) és Legény Zsolt (MSZP).

A Jobbik Magyarországért Mozgalom Párt a Budapest 3-as és 4-es országgyűlési egyéni választókerületében (ez a főváros III. kerületének két választókerülete) az első szavazók családi és utónevét, valamint lakcímét igényelte.

A fővárosi 3-as számú egyéni választókerületben öt jelölt indul: Badacsonyi Szabolcs (MDF-SZDSZ), Fejes István (Jobbik), Menczer Erzsébet (Fidesz-KDNP), Orosz Sándor (MSZP) valamint Szabó Tímea (Lehet Más a Politika).

A budapesti 4-es számú egyéni választókerületben Bús Balázs (Fidesz-KDNP), Király Zoltán (MDF), Kiss László (MSZP), Quickert Liliána Diána (LMP) és Zsiga-Kárpát Dániel Gábor (Jobbik) indul a képviselői mandátumért.

Két egyéni jelölt is élt a törvényben biztosított lehetőséggel és kérte kampánycélra a választók adatait. Gyenesei István Somogy megye 6-os számú országgyűlési egyéni választókerület (Nagyatád és környéke) választópolgárának családi és utónevét, valamint lakcímét igényelte.

Ebben a választókerületben öt jelölt van: Egervári József (Jobbik), Feigli Ferenc (MSZP), Gyenesei István László (Somogyért Szövetség), Karvalics Ottó János (Fidesz-KDNP) és Lóth Ferenc (MSZDP).

Gönczi Mihály Heves megye 5-ös számú országgyűlési egyéni választókerület (Heves és környéke) első szavazók családi és utónevét, valamint lakcímét igényelte. Ebben a kerületben szintén öt jelölt van: Árvai György (Jobbik), Godó Lajos (MSZP), Gönczi Mihály Miklós (független), Karsai Miklós (MDF) és Tóth József (Fidesz-KDNP).

Az áprilisi országgyűlési választáson induló jelöltek, jelölőszervezetek március 22-étől kaphatták meg a névjegyzékben szereplő választópolgárok nevét és lakcímét, amennyiben ezt kérik és fizetnek érte.

A törvény azért biztosít lehetőséget a névjegyzékben szereplő mintegy 8 millió választó név- és lakcímadataihoz való hozzájutáshoz, hogy a pártok az országgyűlési választás kampányában közvetlenül is megszólíthassák a választópolgárokat.

Az adatokat a jelölteknek és a pártoknak a KEK KH-tól, illetve a helyi jegyzőtől kell igényelniük.
A díjfizetés mértékéről a 10/1998. (akkori) belügyminisztériumi rendelet rendelkezik: e szerint a névjegyzékben szereplő választópolgárok családi és utóneve, lakcíme (nemenként, korcsoportos és lakcím szerinti bontásban) elektronikus adathordozón fejenként 3,30 forintba kerül, papíron 5,40 forintba, míg öntapadós etiketten 6,40 forintba. Az adatokért a tavalyi európai parlamenti választáskor is ugyanennyit kellett fizetni.

A közszemlére tett névjegyzék másolatát az egyes településeken a helyi választási iroda vezetőjétől, a jegyzőtől is kérhetik a jelöltek és a pártok szavazóköri bontásban. Az adatokat szintén csak március 22-étől kaphatják meg. A közszemlére tett névjegyzék másolata A/4-es formátumban laponként 10,20 forintba kerül, ez sem változott tavalyhoz képest.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását