2024. május 3. - Tímea, Irma

Két új üggyel bővült a Fidesz "feketelistája"

Két új üggyel egészítette ki a Fidesz azoknak az ügyeknek a listáját, amelyekben a választások után - ha a párt alakít kormányt - kezdeményezik a jelenlegi kabinet elszámoltatását. Az egyik a választások informatikai rendszerét üzemeltető cég "eltűnése", a másik pedig a Daimler-ügy magyar szála.
2010. április 7. szerda 12:46 - HírExtra
Lázár János fideszes országgyűlési képviselő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján közölte: egészen megdöbbentő, hogy a parlamenti választások előtt azzal kell szembenézni, hogy a választások informatikai rendszerét kifejlesztő, üzemeltető cég "eltűnt a semmibe", ugyanis egy marokkói illetőségű, Magyarországon ismeretlen magánszemély tulajdonába került.

Ez felmérhetetlen nemzetbiztonsági kockázatot jelent, a kormány veszélybe sodorja a választások tisztaságát, hiszen nem végzett olyan vizsgálatot, amely ezt a kockázatot kizárhatná - fogalmazott ezzel kapcsolatban.

A következő kormánynak - ha azt a Fidesz vezeti - az lesz a feladata, hogy kivizsgálja: a magyar választások informatikai rendszerét kiépítő társaság hogyan tűnhet el tulajdonjogi szempontból, és ez mekkora nemzetbiztonsági kockázatot jelent - jelentette ki a politikus.

A másik ügyről szólva felidézte: az Egyesült Államok igazságügy-minisztere a közelmúltban keresettel élt a Daimler autógyártó konszernnel szemben, mert a daimleres beszerzéseket korrupció gyanúja övezte például Közép-Kelet-Európában. A peranyag szerint - amelyben Magyarország is nevesítve van - a Daimler több mint 300 ezer eurónyi kenőpénzt fizetett ki magyar kormányzati tisztségviselőknek.

Egészen megdöbbentő, hogy a magyar miniszterelnök az amerikai igazságügyi kormányzat vizsgálatára és perindítási szándékára még csak nem is reagál, miközben a periratban nevesítve vannak magyar kormányzati tisztségviselők - mondta Lázár János, aki felszólította a kabinetet, hogy azonnal tisztázza az adatok valóságtartalmát, és folytasson belső vizsgálatot, vagy akár tegyen rendőrségi feljelentést ismeretlen tettes ellen.

A politikus szerint a Daimler önként vállalt 185 millió dolláros bírsága arra enged következtetni, hogy az ügynek konkrét alapjai lehetnek. (A Daimler-ügyben április 1-jén egy szövetségi bíró jóváhagyta Washingtonban a peren kívüli egyezséget.

Eszerint a Daimler 185 millió dollárt fizet az amerikai igazságügy-minisztériumnak és a tőzsdefelügyeletnek, továbbá német és orosz leányvállalata bűnösnek vallja magát az amerikai törvények két rendbeli megsértésében. A Daimlernek - hogy elkerülje a bűnvádi eljárást, és lezárják az ellene folytatott vizsgálatokat - ezen kívül alá kell vetnie magát egy független felügyelő ellenőrzésének.)

A Fidesz kormányon különös figyelemmel fogja követni és kivizsgáltatja ezt az ügyet - mondta a fideszes képviselő.

Lázár János már korábban ismertette azt az első 11 ügyet, amelyet kormányon kivizsgálnának.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását