2024. május 15. - Zsófia, Szonja
Elkészültek a pártok kampányfilmjei. Nyomatják is őket különböző adók, honlapok és a Youtube is ezerrel. Kár, hogy egyetlen pártot leszámítva jobban jártak volna, ha semmit nem csinálnak.
2010. április 5. hétfő 16:59 - Pásztor Balázs
Április 5-ét írunk, ami azt jelenti, hogy egy hét sincs az országgyűlési választásokig, tehát gőzerővel dübörög minden párt kampánya - legalábbis elviekben. Gyakorlatilag a kampányvonatok gőzmozdonya csak néha-néha pöfög egyet - pontosabban ezt szűrnénk le, ha kizárólag a pártok egyik legnagyobb kampányeszközét, a kampányvideókat néznénk. Ugyanis, bár elkészültek a parlamenti bejutásra esélyes és esélytelen pártok legfőbb televíziós szerepléseit adó kampányfilmjei, az eredmény annyira silány, mintha egy átitalozott este után, mindenfajta kreativitás híján dobták volna össze az összeset. Ami azért is meglepő, mert pár blogger már bebizonyította, hogy egy kis odaadással milyen profi munkát lehet végezni.

Nagyok

A Fidesz videójával az alapötleten kívül semmi baj nincs: közepes zeneválasztás, közepes vágás, megfelelő képi tartalom, nulla kreativitás - vagyis a pártoktól jól megszokott iparos munka. Csakhogy ez a videó arról szól - némi sarkítással - hogy Orbán Viktor az Isten, és ha ő lesz az ország élén, akkor eljön a Kánaán. A nem Fidesz-szavazók viszont gond nélkül élnek gondolataikban a sarkítással, így a videó mindenre alkalmas, csak arra nem, hogy az Orbániával rettegtetett bizonytalanokat maga mellé állítsa, vagyis megszerezze a Fidesznek a kétharmadot. Ez már csak azért is szégyen, mert az MSZP-t ütlegelő három videó nem sikerült olyan rosszul, a plusz egy meg kifejezetten jó lett.

„Ha nem szeretne olyan országban élni, ahol a politikusokra nem vonatkoznak a törvények” - hangzik a kampányvideó első mondata, és ennek hatására rögtön ugranak is be fejünkbe a nevek: Hagyó, Demszky, Zuschlag (igaz őt első fokon épp elítélték), Veres, Hunvald... Remek kezdés, rögtön felébreszti az emberben szunnyadó haragot, felkeltve ezzel az utána következő részekre a figyelmet.

Pontosabban az lenne, ha nem az MSZP kampányvideóját néznénk - így viszont az egész felér egy roppant precíz harakirivel. Akik a filmet készítették tényleg ennyire nincsenek tisztában a jelenlegi társadalmi állapotokkal? Ezen kívül az üzenet többi része eléri a célt: összemossa Orbánt a Jobbikkal, és „teljhatalmuk” megállítására egyedül az MSZP-t állítja be alkalmasnak. Csak kérdés, hogy az első mondat dührohama után ki hallja ezt meg? A zene egyébként remek választás, jár érte egy kis ötös - azonban ha kampányvideó, akkor inkább az egyik szoci-fan Brian-átirata.


A Jobbiknak szűkös költségvetési kerete ellenére eddig minden kampányvideójával sikerült olyan hatást elérnie, amit a többi pártnak tízszer több pénz belefeccölése árán sem: az EP-kampányfilmjük minden más pártét lemosta a színről, a tavalyi nagyvideójuk pedig még a békésebb ember vérét is felperzselte egy kicsit. Ezért is érthetetlen, hogy most hogy sikerült ennyire alulmúlniuk magukat: a „mesélő” hangja erőtlen, alig akad képi vágás, Vona pedig olyan arccal beszél, mint egy rezignáltan felelő kisiskolás. Hiába erős a szöveg, a videó ezt képtelen átadni - és így mozgósításra is alkalmatlan.

Kicsik


Az MDF futurista videója nagyon jó - lenne, ha nem fő kampányfilmnek készült volna. Ugyanis a többi pártéhoz képest rekordhosszúságú alkotás egy igen komoly, jól csengő, és közel sem populista gondolatot vezet végig, ami remek kiegészítő-, első sorban a fiatalokat és az értelmiségieket megcélzó kampányvideó. Azonban nem sokat árul a párt programjáról, jelszavairól, vagy arról, hogy miért szavazzunk pont az MDF-re - így ez sem alkalmas célzott mozgósításra. (Igaz, a Fidesz egoista szlogenjére ráverő „Csak az Ország!” jelmondat Bokros Lajossal közös megjelenítése még mindig hatásos, és ennél bármi jobb.)

Az LMP alkotása nem tekinthető szörnyűnek - a fenti videókhoz képest még jó is: összefoglalja a párt legfontosabb gondolatait, az elején még a fiatal politikai formáció szellemiségét is elkapja, és ami a legfontosabb: a többi videóhoz képest valódi mozgósító erővel bír. Az alkotásban mindössze két hiba van, igaz egyik sem apró. Az első az, hogy érezhetően van pár másodperc, amivel nem tudtak mit kezdeni - pedig ebben a műfajban minden tizedszekundumban információt, vagy életérzést kell csepegtetni. A másik pedig az, hogy a lezáró részben a "narrátor" hangja nem lesz elég lelkes, hangsúlyos és így lelkesítő, ami nagyban visszafogja a film mozgósítási értékét.

Szégyen és gyalázat, de az összes parlamentbe esélyes párt kampányvideójára ráver a Magyar Kommunista Munkáspárt majd háromperces munkája - amiből simán kivágtak egy olyan félpércet, amely a televízióban is megállja a helyét. A videóban minden fontosabb kérdést végigvesznek, kifejtik a párt nézeteik, és elhangzanak a kötelező populista kulcsmondatok is: munkahelyteremtés, felelősségre vonás, és „Magyar Kommunista Munkáspárt az egyetlen valóban baloldali párt”. Ha nem is csillagos ötös, de egy kifejezetten korrekt, a párt arculatához tökéletesen illő kampányfilm - ellentétben a többivel.

Ha pedig valaki egy teljesen független, választásokra buzdító „kampánydalt” akar meghallgatni, annak ezt ajánlom:


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását