2024. május 20. - Bernát, Felícia

OVB: kisorsolták az országos listák sorrendjét

Kisorsolták az áprilisi választásokon országos listát állító pártok listáinak sorrendjét az Országos Választási Bizottság (OVB) pénteki ülésén.
2010. április 2. péntek 17:10 - HírExtra
A sorsolás értelmében a sorrend a következő: Jobbik Magyarországért Mozgalom; Fidesz-KDNP; Magyar Demokrata Fórum; Civil Mozgalom; MSZP; Lehet Más a Politika.
A sorsolást Fazekas Marianna végezte: előbb egy urnából az országos lista nevét húzta ki, aztán egy másik urnából kihúzta a lista sorszámát.

Az országos listákat az országos listára "feláramló" töredékszavazatok kiosztásához kellett sorrendbe állítani; az országos lista sorszámának csak szavazategyenlőség esetén van jelentősége.

Az országos listáról az 5 százalékot elérő pártok töredékszavazatok alapján kaphatnak mandátumot, a töredékszavazatok két helyről származhatnak: egyrészt az egyéni választókerületekben, másrészt a területi listán "nem hasznosult" szavazatokból.
Az egyéni választókerületből ide kerülnek azok a szavazatok, amelyeket a választás első érvényes fordulójában adtak le, olyan pártjelöltre, aki nem nyerte meg az egyéni mandátumot a választókerületben. Töredékszavazat az a szavazat is, amelyet a párt a területi listáján nem tudott mandátumra váltani.

Az országos listás mandátumok kiosztását az úgynevezett legnagyobb átlag elve alapján végzik. Ez az úgynevezett d,Hondt-módszer, amelyet Victor d,Hondt belga matematikus dolgozott ki 1878-ban.

Első lépésként országosan összesítik a pártokra leadott töredékszavazatokat, majd az országos listán elérhető 58 mandátumhoz hozzáadják a területi listán be nem töltött mandátumok számát. Ezután egy táblázatot készítenek, a táblázatnak annyi sora van, ahány országos listás mandátumot ki kell osztani. A táblázat első sorában a listákra jutó töredékszavazatot tüntetik fel, a másodikban a felét, a harmadikban a harmadét és így tovább.

A mandátumokat úgy osztják ki, hogy megkeresik a táblázatban előforduló legnagyobb számot és amelyik lista számoszlopában ez található, az a lista kap egy mandátumot. Ezután megkeresik a következő legnagyobb számot, és az eljárást addig folytatják, amíg ki nem osztják az összes mandátumot.

Amennyiben a mandátum elosztásánál szavazategyenlőség alakulna ki, a szavazólap listáján előbb szereplő pártlista kapja az adott mandátumot. Ezért sorsolta ki az országos listák sorrendjét pénteken az OVB.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását