2024. április 19. - Emma
A Civil Mozgalom honlapján arra kéri szavazóit, hogy a választások napján tömegesen utazzanak azokba a megyékbe, ahol a párt területi listájára lehet szavazni.
2010. március 30. kedd 16:29 - Sarkadi-Nagy Márton
A Civil Mozgalom (CM) arra buzdítja szavazóit a párt honlapján, hogy lakóhelyüktől távol, abban a kilenc megyében szavazzanak, ahol a pártnak sikerült területi listát állítani. Erre a honlapon jól látható "Mindenki szavazhat a Civil Mozgalomra" banner szólít fel, kattintás után jutunk el az eligazításhoz, ahol a szükséges igazolások és meghatalmazások linkjei találhatóak, mozgósító hangnemű használati utasításba ágyazva.

A CM javaslata szerint a lakhelytől távol való szavazáshoz szükséges igazolást akár több ember részére is könnyedén megszerezhetjük, ha felszerelkezünk néhány meghatalmazási kérelemmel, ezután már csak a megfelelő megye kiválasztása van soron. Ehhez a CM két jótanácsot is ad: "célszerű a hozzánk legközelebb eső bármelyik megyei települést megjelölni, hogy ne kelljen sokat utazni", és ha már úgyis ott vagyunk, "egybeköthetjük a szavazást egy kellemes kirándulással - kellemeset a hasznossal".

Úgy hangzik, mintha a CM egy jópofa, civil öntudattal fűszerezett, tömeges kiruccanásra invitálná a családot a szomszéd megyébe, és nem arra készülne, hogy a saját javára befolyásolja a politikai erőviszonyokat. A lakóhelytől távol való szavazás - amúgy jogszerű - lehetőségének ilyen felhasználása ugyanis igen komoly etikai és jogi aggályokat vet fel.

Jóhiszemű magatartás


Jogszerű-e
A választási eljárást az 1997. évi C. törvény szabályozza, ebben olvasható, hogy a választási bizottságnak fel kell vennie a választói névjegyzékbe az igazolással rendelkező választópolgárt. A törvény azonban a "jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás" alapelvét is lefekteti, amellyel ilyen esetekben gyakran kétségesen teljesül, az OVB rendszeresen kap hasonló ügyekben beadványokat.
A HírExtra megkereste Kolláth György alkotmányjogászt, aki kérdésünkre elmondta, lakóhelyünktől távol szavazni "mindaddig megengedett, amíg nem valósít meg a jóhiszemű joggyakorlattal ellentétes magatartást. Ha a választópolgár így dönt, bármilyen okból, magyarázattal nem tartozik. Azonban, ha egy párt erre tömegesen buzdít valamilyen céllal, akkor ez a választási törvény alapelvének súlyos megsértése."

Magyarán mi, szavazópolgárok, egyesével ott szavazhatunk, ahol éppen kedvünk van, de ha egy párt a saját szavazóit azért küldözgeti ide-oda, hogy a választási eredményt befolyásolja, az törvényellenes, választási csalás.

A magyar demokrácia történetében a választók "utaztatásának" problémája többször is felmerült, a leghíresebb ilyen eset at 1946-os "kékcédulás" választásoké. A rendszerváltás óta a szavazási hellyel való játék a köztudatban úgy él, mint egy olyan, titkos módszer, amit főleg a nagy pártok használnak a szoros versenyt produkáló körzetekben az eredmény manipulálására. A Civil Mozgalom mostani otromba mozgósítása ehhez a fondorlatos bűvésztrükkhöz képest könnyedségben és észrevehetetlenségben legalábbis elefánt-táncoltatásnak felel meg.

Át kell menni a szomszédba

A Civil Mozgalom körülbelül egy éve működik, az ötletet és az arcot a népszavazási kezdeményezéseivel másodvonalas közszereplővé előrukkolt Seres Mária, a Tomcat-féle Zöld Párt egy alapítójának felesége adta. A párt most hatodikként, komoly meglepetést okozva volt képes országos listát állítani.

A CM imázsa ugyanazon a tényezőn alapszik, mint a két népszerű parlamenten kívüli párté, a Jobbiké és a Lehet Más a Politikáé, méghozzá az erkölcstelen politikai elit helyére törekvő hétköznapi, jószándékú ember kiváltotta szimpátián. A CM specialitása, hogy nincsen semmilyen, a Jobbik turbómagyarkodásához, vagy az LMP ökohumanizmusához mérhető megkülönböztető vesszőparipájuk. A Civil Mozgalom egyszerű, de őszinte kisemberekből áll.

“Át kell menni a szomszédba. Meg kell állni az utcán beszélgetni” – ezt javasolja a cselekedni kívánóknak a CM. Seres Mária tökéletesen hozza a délutáni trécselés közben politizáló szomszédasszony imázsát, nagybetűs “Nagyok, Pénzesek és Kedvencek”-ként beszél a többi pártról, a személyes honlapján pedig közzéteszi a kedvenc idézeteit is.

Az alulról építkező, mosolygó civilek pártjának képét azonban érdekesen árnyalja az a tény, hogy Seres Mária a CM jelöltjeit lasszóval gyűjtötte az interneten, az általa lánclevelezésnek, mások által spammelésnek nevezezett módszerrel.

Az anyósülés mellett

Seres Máriát is megkerestük, ő azt mondta, az “akciót olyan jelölttársak kezdeményezték, akikre a megyében nem lehetett szavazni”, emellett utánaérdeklődtek, bárki szavazhat bárhol.

“Menjen föl a választási bizottság honlapjára, és megnézheti, hogy baromira nem aggályos” - tudtam meg egy Nagy Gábor nevű fiatalembertől, akinek Seres, mint a kollégájának adta át a telefont és aki később a következőképpen jellemezte a szervezetben betöltött pozícióját: ”Sofőr vagyok éppen Székesfehérvár felé, ilyen pozícióm van, az első ülés az anyósülés mellett”.

“Ön az első, aki ilyen marhasággal előjön, és ezért nagyon szívesen segítek, mert értek a választási törvényhez” - melegedett bele egy kicsit jobban a fiatalember, akinél a megengedő türelem nem tartott sokáig. “Mi azt csinálunk, amit akarunk azokkal, akik a saját honlapjainkat nézik" - osztotta meg velünk a CM stratégiáját, valamint azt is hozzátette, “a hülyeségre nem vagyunk vevők, tudjuk jól, mennyire fáj az, hogy van egy párt, amelyik tisztességes”.

Az OVB kivár

A tisztességes kisemberek pártjának egy választási csalási ügy gyorsan betehetné a kaput. Szigeti Ferenc, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke a HírExtra megkeresésére azt mondta, a témában beadványt még nem kaptak, bizonyíték és tényállás híján pedig nem tud nyilatkozni.

Kérdésünkre, miszerint a honlapon közzétett felhívás nem elegendő bizonyíték-e, az OVB elnöke azt válaszolta, amíg beadvány nem érkezik, hivatalból nem indítanak eljárást.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

snm
2010. április 6. 10:46
Dear nefi, kedves egyébke értetlen olvasók.

Szöveg- és jogértelmezési ellentétünkben hagyatkozzunk az OVB alábbi határozatára, amelyben a cikkben tárgyalt helyzetet vizsgálva megállapította a jogsértés tényét:
http://www.valasztas.hu/hu/parval2010/hatarozatok/2010/2010-3075.html

Na szevasztok.
nefi
2010. április 2. 20:43
Tisztelt? snm!
Többször is elolvastam legújjabb írását, és újra megállapítottam, hogy a stílusa több mint undorító!
Nem tudom a kedves édesanyja tanította-e ilyen stílusban megnyílvánulni, vagy autodidakta módon tanulta-e, de inkább Seres Mária a maga dilettáns módján képviseljen engem és az ország nagy részét a parlamentben, mint egy olyan ember, aki hasonló stílusban adja elő magát mint Ön.
Nyílván az OVB tagjainak, akik a különböző pártok delegáltjaiból állnak szúrja a szemét a CM, ezért kell jogsértőnek minősíteni a tájékoztatást... Olvasgasson drága uram, és olvassa el még egyszer a honlapot. Sehol nem talál egy felszólító mondatot...Ha kellő alapossággal végzett a honlap olvasásával, rátérhetne a magyar irodalom alapos tanulmányozására.Amúgy a csúnya beszéd a gyengeség jele, remélem ezt Ön is tudja. Talán ezért nem ért célt az Ön internetes pártja sem. Mert gyengék!
snm
2010. április 1. 16:49
Tisztázzunk már néhány dolgot itten.
Először is, a magyar térsadalom úgy kétharmada funkcionális analfabéta, ezúton szeretném őket itt is üdvözölni.
Elmondom még egyszer lassan, érthetően, hogy Seres Mária is megértse: mindenki ott szavaz, ahol akar, ez törvényes. Ha bármelyik párt azt mondja a szavazóinak, hogy menjenek el valahova, és ott szavazzanak rá, az törvénytelen.
Tessék fölmenni a Civil Mozgalom honlapjára, elolvasni még egyszer a szöveget.
Vajon azt akarja az irója, hogy a kedves olvasó ott szavazzon, ahol ugrálnak a halak? Nem, hanem ott, ahol a Civil Mozgalomnak listája van.
Talán azt akarja, hogy ott, ahol a Civil Mozgalomnak listája van, a Munkáspárt 2000-re szavazzanak? Nem, hanem a Civil Mozgalomra.
A kedves kommentelők örülnének neki, ha a Magyar-Szingaléz Baráti és Bélyeggyűjtő Egyesületnek kizárólag szülővárosukban sikerülne listát állitania, és az összes supoorterük odamenne, oszt' fölszavazná a picsába a jelöltet, hogy a Magyar-Szingaléz bélyeggyűjtésnek ez az elkötelezett hive képviselje a helyieket a Parlamentben? Nyilván nem.
Magánvéleményként engedtessék meg annyi, hogy a CM szerintem nem szeretne csalni, csak nem tudta értelmezni a törvényt, ez viszont kiváló ok arra, hogy miért is ne engedjünk be dilettánsokat az Országgyűlésbe.
Beszélgetést meg azért érdemes fölvenni, ha netán kapnék egy sajtópert a nyakamba, akkor nehogy má' én jöjjek ki szarul, amiért leirtam azt a hülyeséget, amit a tisztelt beszélgetőpartner mondott.

Sarkadi-Nagy Márton
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását