2024. május 15. - Zsófia, Szonja
Brutális változások jönnek. A választások az egész húsz éves demokráciát újraírják, hiszen az eddigiekhez képest teljesen más hatalmi viszonyok alakulnak. Ráadásul a három erő vezetői maguk sincsenek tisztában az egyensúly mikéntjével.
2010. március 30. kedd 11:59 - Pénzes Dávid
Egy demokratikus ország politikai életében a legfontosabb dolog az egyensúly megléte. Ez minden választás után viszonylag gyorsan beáll. Ám földrengésszerű változások után – főleg egy viszonylag fiatal demokráciában – az egyensúly bizonyosan lassabban fog megteremtődni. Nálunk pedig éppen erre kell számítani.

Hárompólus

Eddig két párt, vagy két oldal „harcolt” egymással, májustól viszont hárompólusú lesz az ország. A három párt vezetői viszont egyelőre nincsenek felkészülve erre – hogyan is lehetnének, ha egyikük sem ebben a politikai környezetben szocializálódott.

Egyelőre mindhárman jobb híján a másik kettőt támadják eszeveszetten. Ez a stratégia azonban nem sok jót ígér. Mert mit is csinálnak? Ugyanazt a marhaságot: a másik kettőt próbálják összemosni – nonszensz. Értelmetlen, hiszen mind a három párt egészen eltérő ideológiával, egészen eltérő programmal és képviselőjelöltekkel kampányol.

Fidesz: szélsőségesek!


Vona Gábor levele Orbánnak
„Fájlalják, hogy mi a teljes húsz évet szeretnénk számon kérni, és nem csak az elmúlt nyolc évet? Pedig tényleg erre készülünk, mert az, amit önök és az összes parlamenti párt rendszerváltozásnak hívnak, az egyáltalán nem volt rendszerváltozás. Egy nagy hazugság csupán. Az önök közös hazugsága, amelyet nincs értelme tovább toldozni-foldozni, mert abba csak belegabalyodik az ember. Ahogy azzal önök is jártak. Persze az önök négy éve volt a legjobb időszak, ezt nem is vitatjuk. De azért nézzük meg, hogy kikhez képest, elnök úr? Antallnál, Hornnál, Medgyessynél, Gyurcsánynál és Bajnainál nem dicsőség jobbnak lenni.”
(részlet)
Mégis: a Fidesz szerint az MSZP és a Jobbik egyaránt szélsőséges. Nézzük, hogy próbálják a vezetőik ezt bebizonyítani! Orbán Viktor szerint az MSZP a törvényeken felül emelkedik, míg a Jobbik azon kívül érzi magát. Értjük persze, hogy Orbán az MSZP korrupcióira utal, a Jobbiknak pedig a Gárdájára, ám ettől még az egész kijelentés ordítóan demagóg. Kósa Lajos a tévészékházzal kapcsolatban így fogalmazott: „az egyik szélsőség elkótyavetyéli, a másik felgyújtja, építeni egyik sem építi.”

A Fidesz vezetői a kampányban ugyanolyan ellenfélként tekintenek a jobb és a baloldali pártra. Ezzel persze automatikusan állítják magukat középre – ami politikai szempontból ügyes lépés, ám kérdés, hogy a jövőben hogyan tudnak ott maradni. Ha a jobboldal megosztott marad és Orbán tényleg nem fogadja majd el a Jobbik kezét, akkor kemény csatára kell felkészülnie.

MSZP: senki sem demokrata!

Az MSZP a demokratikussággal próbálja megkülönböztetni magát a két másik párttól. Ez persze egészen izgalmas politikatörténeti helyzet: az MSZP , a diktatúrát fenntartó állampártból, az MSZMP-ből festette át magát – de politikusai még ma is többségében volt MSZMP-sek. Ők állnak most ki, és állítják azt, hogy pártjuk az egyetlen demokratikus erő az országban.

Mesterházy Attila március 15-én kérte a demokrácia iránt elkötelezett szavazókat arra, hogy szavazzanak az MSZP-re, mert a demokrata választók összefogásával tudja a párt megvédeni a szólás szabadsága, a jogállamiság, az emberi méltóság, és a békés egymás mellett élés értékeit. "Mindazok számára, akiknek fontosak ezek az értékek, csak az MSZP maradt meg utolsó védőbástyaként". Emellett ő és Kovács László is (volt uniós biztos) többször határozottan kijelentették, sem a Jobbikot, sem a Fideszt nem tartják demokratikus pártnak.

Jobbik: az elrontott húsz év!


Az összemosást természetesen a Jobbik fő stratégiájának kiáltotta ki. Vona Gábor többször is elmondta, hogy a Fideszt és az MSZP-t egyaránt felelősség terheli az elmúlt húsz év miatt. A Fideszt csak azért kevesebb, mert csak négy évet volt kormányon, míg az MSZP háromszor annyit.

Ebben is van igazság, ám nem lehet örökre ezzel az üzenettel megszólítani a választókat. A Jobbik számára is kulcskérdés, hogy a Fidesszel való viszonya hogyan alakul egy demokratikusan választott Parlamentben – akár megverik az MSZP-t, akár nem.

A három párt viszonya azért is megjósolhatatlan, mert a vezetőik sem mutattak eddig az összemosáson kívül semmiféle értelmezhető stratégiát. Mesterházy Attila volt az egyetlen, aki nagyon visszafogottan, sőt kifejezetten halkan, de azért nem egyszer megpendítette a Fidesszel való együttműködés lehetőségét. Ám egyáltalán nem biztos, hogy ő lesz az ellenzék, vagy akár saját frakciójának vezetője a jövőben.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

balogGY
2010. március 30. 16:39
A Jobbiknak nincsenek gyakorlott politikusai. Ez egy szakmai, nem csak gombnyomkodás. ez a fő baj.
gyolo
2010. március 30. 14:57
Az elmúlt 20 év az ellopott rendszerváltással és a posztkommunista pártokkal nem volt más mint a politikai hatalom gazdasági hatalommá való átmentése. Aki nem látja ezt, annál jól működött az agymosás. Egy olyan párt, ahol egy MSZMP-s suttogó propagandista kövér megmondó ember lehet az hiteltelen. Mint az a vezető is, aki olyat ki mert ejteni a száján, hogy "csak ne mi nyerjük a legtöbbet". Ezek mentenék meg az országot, minket? Mitől?

Magyarok!!! JOBBIKOT a parlamentbe 40 %-kal és lesz jövőnk!!!
Én valódi rendszerváltást AKAROK!!!
gizimama
2010. március 30. 14:00
Azért az nem mindegy miként kezd bele a reformokba.. de tény a mi tény, jelenleg nincs más lehetőség csak bízni a Fideszben.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását