2024. április 26. - Ervin
Két sör meg egy feles után gondolkodás nélkül kocsiba ült a Fidesz XVIII. kerületi képviselőjelöltje, majd mentelmi jogára hivatkozva nem fújta meg a szondát - állítja két, az eset óta nyugdíjazott rendőr.
2010. március 25. csütörtök 07:52 - Nagy András
Egy közelmúltban készült hazai felmérés szerint a magyarok szemében a leginkább megvetett szakma az adóellenőröké után a rendőri, valamint a politikusi hivatás. Az öregek pedig szinte mindenki szerint hajlamosak félrebeszélni. Ezek alapján fogós a kérdés: kinek higgyünk, két nyugalmazott rendőrnek, vagy egy mentelmi jogával védekező képviselőjelöltnek?

„A mentelmi joga miatt szondafújás nélkül kellett elengedni Ughy Attilát, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselő-jelöltjét még 2001-ben” – írja a Népszava Online, két nyugdíjas rendőr elmondására hivatkozva. Az ügyben érintett képviselő-jelölt a portálnak határozottan cáfolta a vádakat, és jogi lépésektől kezdve egészen a belügyi vizsgálatig mindenfélét kilátásba helyezett.

Nem elírás, az Orbán-kormány alatt egyszer már képviselőként dolgozó képviselő állítólagos ittas vezetése nem 2010-ben, hanem egy „nullával arrébb”, 2001-ben történt. Az eset azért aktuális, mert Ughy nyolc év után ismét a T. Házba vágyik (a főváros 18. kerületében indul), márpedig ez nagyon nem tetszik annak a két ex-közegnek, akik anno – állításuk szerint – kénytelen-kelletlen futni hagyták a honatyát. Nem tetszik nekik, hogy Ughyból ismét képviselő lehet, holott korábban a mentelmi jogára hivatkozva megtagadta a szonda megfújását.

Az érintett márpedig ivott és vezetett

Ughy Attila
1969. szeptember 3-án született Budapesten. Először nyomdai fényképész, majd tanár, később dolgozott egy lap és könyvkiadónál marketing területen, jelenleg a Napi Gazdaság Kiadó - marketing és értékesítési igazgatóhelyettese. Az Orbán-kormány idején országgyűlési képviselő volt, most a fővárosi Fidesz-MKDSZ frakciójának helyettes vezetője. Hobbija a hegymászás, a téli sportok, a kertészkedés.
Az ügy kibogozásában segíthet, hogy HírExtra birtokába került az a közjegyzői dokumentum, amely az eset részletes leírását tartalmazza az igazoltatás menetétől kezdve Ughy kijelentésein át egészen addig, hogy miért kellett – a kapitánysággal való egyeztetés után – végül is útjára engedni a képviselőt.

Az iratból – amely a két 18. kerületben szolgálatot teljesítő rendőr jelentését tartalmazza – kiderül, hogy 2001 decemberében egy éjszakai járőrözés során kiszúrták, hogy az Üllői út és a Semmelweis utca sarkán álló Király sörözőből kilépett egy férfi, a közelben parkoló autójába ült, majd a Bartók Béla út felé vette vele az irányt.

A dokumentum szerint a rend őrei a gépkocsi után hajtottak, majd szabályszerűen megállították és felszólították vezetőjét, hogy igazolja magát. A férfi ezt meg is tette, majd a rendőrök kérdésére, hogy vezetés előtt fogyasztott-e szeszes italt, igennel felelt. A zsaruk ezután arra kérték a férfit, lehelje meg az alkoholszondát, ám az fújás helyett egy papirost dugott az orruk alá.

Ebből kiderült ki számukra, hogy az, akivel dolguk van, Ughy Attila Fidesz országgyűlési képviselő – áll a két rendőr aláírással ellátott nyilatkozatában. Ughy ezután állítólag a következőket mondta: mentelmi joga van az ilyen intézkedések alól, s aznap igen elhúzódott a munkája a Parlamentben, de értük, rendőrökért is sokat dolgozott.

A dokumentum tanúsága szerint bevallotta továbbá, hogy mivel a XIII. kerületben lakik, hazafelé megállt a Király sörözőnél, és ott megivott két sör meg egy rövidet, de nem érzi magát részegnek, és biztos bene, hogy autóját biztonságban haza tudja vezetni.

A rendőrök az esetet jelentették a helyi kapitányságon tartózkodó felettesüknek, akinek első kérdése az volt, melyik párt képviselője Ughy Attila – áll a jelentésben. Mikor azt felelték, hogy a Fideszé, állítólag azt a parancsot kapták, engedjék elmenni a honatyát, de készítsenek jelentést az ügyről.

Az érintett tagad és feljelent


Ő megfújta – mégsem szívott
Három autó ütközött szerdára virradóra Iszkaszentgyörgyön, személyi sérülés nem történt. A távirati iroda értesülése szerint a karambol részese volt a Fidesz-KDNP egyik Fejér megyei országgyűlési képviselőjelöltje, aki a helyszínen lemondott mentelmi jogáról. Az MTI más forrásból úgy tudja, hogy az országgyűlési képviselőjelölt kocsijával egy másik autó nyomába eredt, az abban ülők ugyanis őt ócsárló szórólapokat terjesztettek. Egy kanyarban összeütközött a két kocsi, majd beléjük futott egy harmadik autó. A baleset valamennyi részese megfújta az alkoholszondát, s az egyiküknél sem mutatott pozitív értéket. Az országgyűlési képviselőjelölt a körülmények kivizsgálása érdekében lemondott mentelmi jogáról.
MTI
Ughy Attila ugyanakkor tagad. Mint a Népszavának elmondta, ittasan sosem vezet, így értelemszerű, hogy ilyen eset nem fordulhatott elő. A képviselő azonnali tájékoztatást kér a belügyi hatóságoktól, és kiemelte: rosszhiszemű és kampánycélokat szolgál minden olyan megjegyzés, ami őt ittas vezetéssel vagy annak gyanújával vádolja. Ennek még a feltételezését is visszautasította, és jogi lépéseket helyezett kilátásba azok ellen, akik ezt terjesztik, vagy ezt sugallják.

Hogy Ughy azóta valóban megtette-e a feljelentést vagy csak fenyegetett ezzel, azt cikkünk elkészültéig még nem sikerült kiderítenünk. Az ugyanakkor biztos, hogy a képviselőjelölteket is megilleti a mentelmi jog, vagyis – mivel Ughy a Fidesz-KDNP színeiben indul a választáson – bárki is próbálná felmelegíteni a több mint kilenc éves történetet, hasonló falba ütközne, mint a két rendőr 2001-ben.

Az mindenesetre aligha tesz jót az utóbbi években a Fővárosi Közgyűlésben ülő politikus renoméjának, hogy a 2009-es vagyonnyilatkozatába egyszerűen nem írta bele képviselői tiszteletdíját.

S bár a bevezetőben említett felmérésben a sajtó munkatársai sem épp előkelő helyen végeztek, annyi pártállástól és a konkrét esettől függetlenül leszögezhető: nem Ughy Attila lenne az első, aki mentelmi joga mögé menekül holmi köztörvényszegés miatt…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását