2024. május 19. - Ivó, Milán

Bizonytalan Obama jövője

Miután hétfőn hajnalban épp hogy elfogadták a hónapok óta cincált egészségügyi reformot, Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke újabb kihívásokkal néz szembe: munkanélküliség, bevándorlók helyzete, költségvetési hiány és a közel-keleti háború.
2010. március 22. hétfő 16:29 - Pásztor Balázs
Az első akadályon túl

A mérleg nyelve
A kételkedő demokraták nagy részét az a frakció tette ki, aki nem kívánta, hogy „TB-pénzből” fizessenek abortuszt. Az ő meggyőzésükre erősítették meg a tervezetben, hogy nemi erőszakon, vérfertőzésen, és az anya életének veszélyeztetésén kívül nem lesz olyan indok, amellyel el lehetne érni, hogy társadalombiztosítási kasszából fedezzék az abortuszt.
„Nem én vagyok az első elnök, aki az egészségügy átalakításával foglalkozik, de én akarok lenni az utolsó" - mondta 47 perces, a kongresszus mindkét háza előtt elmondott beszédében Barack Obama éppen 193 napja. A nem egészen 900 milliárd dollárosnak beharangozott csomagról akkor is fellángolt a vita, az utóbbi időben pedig tovább mérgesedett. A különböző érvek reklámozására több mint 30 millió dollárt költöttek a felek, és vasárnap, a kongresszusi végszavazás utolsó napján mindkét oldal minden lehetséges felszólalási eshetőséget megragadott arra, hogy a bizonytalanokat meggyőzze - amire szükség is volt.

Végül 219-213 arányban, 34 demokrata ellenszavazatával, egyetlen republikánus támogatása nélkül elfogadták az egészségügyi reformot, amelyre kétség kívül szükség volt. Amerika világmértékben is vagyonokat, a GDP egyhatodát - 2500 milliárd dollárt - költ egészségügyre, és ennek ellenére rendszere korántsem annyira hatékony, mint a fejlett európai országok jóval olcsóbb modelljei. Az egész intézkedés az elkövetkező évtizedben végül 932 milliárd dollárjába fog kerülni az amerikai adófizetőknek - ami egyben újabb hatalmas terhet jelent az amúgy is hiányok és kölcsönök tonnáit viselő államkasszának.



Azonban a demokraták azzal érvelnek, hogy ez a törvénycsomag az eddigi vállalásaik egyik legnagyobb költségcsökkentő intézkedése: a törvényt szegélyező új adók és komoly büntetések hatására 138 milliárd dollárt fog spórolnia költségvetés ebben az évtizedben, és több mint egy billiárdot a rákövetkezőben. Ráadásául a biztosítók már nem tagadhatják meg szolgáltatásiakat különböző indokokra hivatkozva, és 32 millió állampolgár jut ezzel egészségügyi ellátáshoz, így a népesség 95 százaléka biztosítva lesz - amely 2014-től immáron amúgy is kötelezővé válik.

Obama mutatói


Más elnökök megítélése
Sokan próbálkoztak már az egészségügy megreformálásával - de eddig csak Obama tudta azt ténylegesen keresztülverni az amerikai törvényhozáson. Ugyanakkor érdemes azt megfigyelni, hogy a legtöbb amerikai elnök népszerűsége minden grandiózus törvény meghozatala előtt jócskán visszaesett - azonban a meghozott törvények működés közben sokszor visszahozták az elveszett reputációt. Így járt Lyndon B. Johnson a Great Society nevű átfogó polgárjogi törvénytervezetével a ’60-as években, Ronald Reagan a gazdasági intézkedéseivel a ’80-as években, és George W. Bush adócsökkentéseivel 2000-es évek elején. Az egyetlen kivétel Bill Clinton volt, akinek a költségvetési intézkedései és jóléti reformjai rögtön növelték támogatottságát - igaz végső soron ő is megbukott.
Különböző közvélemény-kutató cégek különböző eredményeket hoznak ki, de az mindből kitűnik, hogy mind a reform támogatóinak, mind az ellenzőinek hatalmas tömege van a választópolgárok körében, és hogy álláspontjaik mereven szembeállnak egymással.

„Nagyon szokatlan , hogy te képviseled a többségnek hasznos politikát, mégsem tudod magad mögött a többséget” - kommentálja a helyzetet George Edwards, a Texasi A&M Egyetem elnöki történésze. „Majd ha élvezik a törvény előnyeit, akkor majd megbékélnek. De ez némi időbe fog telleni” - teszi hozzá. A kérdés csak az, lesz-e rá ideje a demokratáknak?

„Az egészségügy minden kérdés felett áll” - mondta a nemrég megboldogult massachusetti szenátor, a legendás Edward Kennedy, akinek szellemében sokan álltak az ügy élére. Duplán igaz ez Barack Obamára, ugyanis a törvény megbukása esetén pályája is hasonló sorsra lett volna ítélve: az elemzők egybehangzó véleménye szerint egy fontosabb reformot sem tudott volna véghezvinni, és végleg megbukott volna a „változást” hirdető kampányígérete is. Így viszont bizonyíthat - már ha hagyják neki.

Az eddigi grandiózus törvényeket az egyik vagy másik fél mindig az ellenzékkel legalább minimálisan együttműködve, és nem annak teljes elutasításával hozta meg - így most a republikánusok teljes offenzívát hirdettek. Szerintük a törvénynek erőteljesen kommunista-irányultsága van, az állam túlságosan beleavatkozik az öngondoskodó ember életébe. Kijelentették, hogy az év végi kongresszusi választás után - amennyiben többséget szereznek - minden erejükkel azon lesznek, hogy visszavonják a most elfogadott tervezetet.



A kérdés nem is igazán az, hogy erre képesek lesznek-e, hanem hogy tényleg megcsinálják-e, vagy olyanok lesznek mint idehaza a Fidesz, és hangzatos, visszavonást ígérő szavai. Ugyanis Obama sikerességi-megítélése 50 százalék körülire esett vissza kezdeti, hetven százalékot ostromló megítéléséből, és így csökkent a demokraták támogatottsága is (ami megmutatkozott az eddigi demokrata fellegvárnak számító Massachusetts elvesztésében) - amelynek egyik oka a jelenlegi egészségügyi reform vitája.

További harcok

Hiába sikerült végigvinni az egészségügyi reformot az amerikai törvényhozáson, az Obama-kormány korántsem lélegezhet fel - és nem csak a reform megvédésének szükségessége miatt. Több tízezren tüntettek Washington belvárosában vasárnap, az egészségügyi reformról szóló vita alatt - ám nem azért, hogy egyik, vagy másik oldalt befolyásolják. Ők a bevándorlási törvény Obama kampánya alatt beígért reformját kérték számon az elnökön - amivel eddig jócskán adós maradt.

Pedig az illegális bevándorlók valós probléma: a napi több száz hazatoloncolás mellett is a becslések szerint több mint 11 millió illegális bevándorló él a 250 milliós országban, és helyzetük megoldatlan. A liberálisok a tartózkodásuk legalizálásán ügyködnek, míg a konzervatívok számára elképzelhetetlen bármilyen „amnesztiával” kapcsolatos törvénytervezet - ők inkább a határok megerősítését szorgalmazzák. A probléma nagyságát az is jelzi, hogy az egészségügyi reform elfogadása során külön ki kellett emelni: az illegális bevándorlóknak nem jár majd TB-pénz.



Hasonló probléma áll fenn a diákhitel megreformálásával is: már 15 éve van tervbe véve, hogy költségspórolás címszóval az állam nem támogatja tovább a bankokat a diákkölcsönök nyújtásában, hanem önmaga ad hitelt a nebulóknak - de ez az ötlet a banklobbi „áldásos” tevékenysége miatt rendre elvérzett. De ott van még a 10 százalék fölé kúszó munkanélküliség helyzete, az egyre nagyobbra duzzadó államháztartási hiány, valamint az egészségügyi reformnál is többe kerülő - és vacakabbul álló - iraki és afganisztáni szerepvállalás.

Mindezen problémák gyors, hatékony és átfogó megoldását várják Obamától, akinek láthatólag nincs elég ideje minddel foglalkozni - főleg, hogy olyan apróságokkal is törődnie kell, mint az amerikai bankvezetők pofátlan prémiumai, vagy Irán megrendszabályozása. Pedig ha újraválasztásra hajt, akkor kénytelen lesz mindre megoldást találni - és három év nem túl hosszú idő...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását