2024. április 20. - Tivadar

Elfogadták a reformcsomagot!

Az amerikai képviselőház vasárnap éjszaka elfogadta az egészségügyi reformtörvény tervezetét.
2010. március 22. hétfő 08:30 - HírExtra
A történelmi jelentőségű dokumentum - amelynek törvénnyé válásához még Barack Obama elnök aláírására lesz szükség - az eddigi körön túl 32 millió amerikaira fogja kiterjeszteni a betegbiztosítást. A tervezet elfogadása mindössze néhány vokson múlt: az alsóház 219-212 szavazati aránnyal fogadta el azt. Az elfogadáshoz szükséges minimum 216 szavazat volt. A tervezetet a republikánus ellenzék egyetlen tagja sem támogatta, és 34 demokrata politikus is nemmel voksolt.

Obama néhány órával a képviselőházi szavazás előtt tudatta: rendeletben fogja biztosítani, hogy a reform nem változtat azokon a korlátozásokon, amelyek a művi vetélés szövetségi finanszírozására vonatkoznak. Így megnyerte a tervezetnek azokat a még habozó demokrata párti képviselőket, akik éppen a mesterséges vetélés szövetségi támogatásával kapcsolatos aggodalmaik miatt nem álltak az ő reformelképzelései mögé.

Obama reformtörvénye ugyan nem helyez kilátásba általános, mindenkire kiterjedő betegbiztosítást, de azzal, hogy azt kiterjesztik 32 millió amerikaira, a népesség 95 százaléka biztosított lesz. A törvény fontos eleme: megtiltja, hogy a biztosítók megtagadhassák szolgáltatásaikat a betegektől bizonyos egészségügyi előfeltételek esetén.

A betegbiztosítás rendszerét úgy alakítják át, hogy 2014-től szinte mindenki számára kötelező lesz a biztosítás; azokon a szegényeken, akik nem képesek fizetni a biztosítási díjakat, az állam fog segíteni. Újabb adókat rónak ki a gazdagokra, ezenkívül a nagy- és közepes méretű vállalatokat kötelezni fogják, hogy nyújtsanak biztosítást alkalmazottaiknak, máskülönben pénzbüntetést kell fizetniük.

Kongresszusi számítások szerint a törvénycsomag várhatóan 138 milliárd dollárral fogja mérsékelni a költségvetési deficitet az első tíz évben, majd 1,2 ezer milliárd dollárral az elfogadása utáni második évtizedben. A kongresszus költségvetési hivatala szerint az Obama-féle törvénycsomag végrehajtása az elkövetkező tíz évben 938 milliárd dollárba fog kerülni.

Barack Obama vasárnap éjszaka kijelentette: az egészségügyi reformtörvény elfogadása az amerikai nép, egyben a józan ész győzelmét jelenti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását