2024. április 23. - Béla

Politológusok: kerüli a kockázatokat a Fidesz programja

A Nézőpont Intézet kutatási igazgatója szerint a Fidesz pénteken nyilvánosságra hozott választási programja a párt kockázatkerülő választási stratégiájába illeszkedik, célja a közép felé nyitás.
2010. március 12. péntek 21:02 - HírExtra
A Political Capital elemzője szerint a dokumentum nem tartalmaz új információkat, a Fidesznek ugyanis nem érdeke, hogy számon kérhető ígéreteket tegyen.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója az MTI megkeresésére közölte: a Fidesz programjában új világképet kínál a mindennapi életre vonatkozó és az egyes társadalmi csoportokra lebontható ígéretek helyett.

Hozzátette: a Fidesz választási programja logikus folytatása a párt eddigi kampányának, ugyanis a dokumentum Orbán Viktor országértékelő beszédének legfőbb üzenetét, a nemzeti ügyeket részletezi.

A politológus szerint a pénteken bemutatott program is a Fidesz "kockázatkerülő választási stratégiáját" követi, amelynek része a nyitás a társadalmi közép felé, illetve a felülemelkedés a megosztó, csoportképző ideológiákon.

A Nézőpont Intézet munkatársa szerint a Fidesz programjában azért tudja elkerülni a kampányokban korábban megszokott "ígéretlicitet", mert az idei választásokon a pártnak nincs igazi versenytársa, s az eddigi visszafogott kampány alatt sem változott a Fidesz és az MSZP támogatottsága közötti különbség.

Mráz Ágoston Sámuel arra számít, hogy a Fidesz március 15-i nagygyűlése után intenzívebbé válik a kampány, azonban szerinte azt nem a pénteken bemutatott dokumentum határozza majd meg.

Juhász Attila, a Political Capital igazgatóhelyettese az MTI megkeresésére közölte: a Fidesz programja nem tartalmaz új információkat, ám ennél több konkrétumot nem is lehetett várni tőle, "a Fidesznek ugyanis nem érdeke, hogy túlságosan számon kérhető ígéreteket fogalmazzon meg".

Ehelyett a dokumentum igyekszik hűteni a várakozásokat, hangsúlyozza, hogy szűk mozgástér és nehéz feladat vár a Fideszre - mutatott rá Juhász Attila.
A politológus szerint a program egésze felfűzhető arra a gondolatmenetre, hogy az elmúlt nyolc év kaotikus viszonyai után a rendteremtés, az úgynevezett nemzeti ügyek kormánya jön majd létre.

Juhász Attila úgy véli, a Fidesznek, mivel hiányoznak a konkrétumok a programból, továbbra is számolnia kell a kritikákkal, hiszen a nyilvánosság részletesebb programot vár a várhatóan kormányra kerülő párttól.

A politológus rámutatott: a program néhány nagy témakörre bontva tárgyalja a párt terveit, ez a szerkezet arra is utalhat, hogy a Fidesz nagyobb, összevont tárcákkal képzeli el a kormányzást.

Jelzésértékű lehet szerinte az is, hogy mely politikusok jegyzik az egyes fejezeteket, hiszen ők határozhatják meg a jövőben a terület fő irányát, bár azt nem lehet kijelenteni, hogy egyértelműen leendő tárcavezetőkként kell számolni velük.

Juhász Attila hangsúlyozta, hogy noha a program a rendteremtésről, a közbiztonságról és az elszámoltatásról szóló fejezeteivel választ próbál adni a Fidesz számára legkellemetlenebb kérdésre, a Jobbik erősödésére is, ez valószínűleg már nem gyengíti jelentősen a Jobbikot.

A Fidesz pénteken mutatta be a Nemzeti ügyek politikája című választási programját. Ez öt fejezetben szól a gazdaság talpra állításáról, a rend, valamint a szociális biztonság megteremtéséről, az egészségügy megmentéséről és a demokratikus normák helyreállításáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását