2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Megkétszereződött az orosz milliárdosok szám

A Forbes Magazin legújabb kimutatása 62 dollármilliárdost tart nyilván Oroszországban, összvagyonuk megközelíti a 265 milliárd dollárt: ezzel feledésbe merülhet a tavalyi válságos "rémálom", amikor az orosz dúsgazdagok száma az előző évi 87-ről 32-re esett vissza, de közülük se került senki az első tíz közé, együttes vagyonuk pedig nem haladta meg a 100 milliárd dollárt.
2010. március 11. csütörtök 12:12 - HírExtra
A "csapatösszesítésben" Oroszország a harmadik helyet foglalja el az Egyesült Államok és Kína mögött: Amerikában 403, Kínában 64 milliárdost tart nyilván idén a Forbes, a kínaiak közül 36 új név szerepel a listán.

A leggazdagabb orosz idén Vlagyimir Liszin, aki 15,8 milliárd dolláros vagyonával a nemzetközi listán a 32. helyet foglalja el. Liszin a novolipecki acélgyár főrészvényese, a Gazeta című orosz lap kiadója és nemrég vett egy gazdasági rádióadót. A Forbes vagyonát tavaly 5,2 milliárd dollárra becsülte, s ezzel a 93. helyen állt.

Korábban évekig Oleg Gyeripaszka, Roman Abramovics és Mihail Prohorov váltogatta egymást az orosz lista élén.

Prohorov, az Onexim Group főrészvényese idén a második az orosz listán, vagyonát 13,4 milliárdra becsülik és ezzel a nemzetközi listán a 39. helyen áll. Tavaly a Forbes szerint 9,5 milliárddal a világ 40. leggazdagabb embere volt.

A harmadik Mihail Fridman, az Alfa Group főrészvényese, ő 12,7 milliárdjával a Forbes-lista 42. helyezettje, míg tavaly 6,3 milliárddal a 71. volt a nemzetközi listán.
A negyedik leggazdagabb orosz állampolgár Roman Abramovics, a londoni Chelsea labdarúgóklub tulajdonosa, a csukcsföldi parlament elnöke, aki a Forbes szerint 11,2 milliárd dollárral bír, s ezzel ő zárja a világ leggazdagabb 50 emberének listáját.


A tavalyi Forbes-lista 8,5 milliárd dollárra tette vagyonát, s ezzel az 51. helyen állt.
Oleg Gyeripaszka, a Basic Element holding főrészvényese a negyedik, aki 10,7 milliárdjával a nemzetközi listán az 57. Az elsősorban az alumíniumiparban tevékenykedő Gyeripaszka a Forbes szerint tavaly 3,5 milliárd dollárral bírt, ezzel a 164. helyen áll, míg 2008-ban a világ 9. leggazdagabb embere volt 28 milliárdos vagyonával.
Őt követi Vagit Alekperov (10,6 milliárd, 58. hrely), Vlagyimir Potanyin (10,3 milliárd, 61. hely), Alekszej Mordasov (9,9 milliárd, 70. hely), Viktor Rasnyikov (9,8 milliárd, 71. hely), Dmitrij Ribolovlev (8,6 milliárd, 79. hely), Iszkander Mahmudov (8,5 milliárd, 80. hely), German Han (8,2 milliárd, 83. hely), Vlagyimir Jevtusenkov (7,5 milliárd, 93. hely) és Aliser Uszmanov (7,2 milliárd, 100. hely).

A Forbes-lista 30 "új" orosz milliárdosa közül 28 visszatérő, azaz korábban már szerepelt a felsorolásban, csak egy időre kiesett, s a visszatérők között van a leggazdagabb orosz nő, Jelena Baturina építkezési vállalkozó, Jurij Luzskov moszkvai polgármester felesége, aki 2,9 milliárd dollárra becsült vagyonával a nemzetközi ranglistán a 342. helyet foglalja el, s csupán egy évre maradt ki a leggazdagabbak közül.
Végül érdekesség, hogy a Londonban élő, Oroszországban szinte elsőszámú közellenségnek tekintett Borisz Berezovszkij idén nem szerepel a Forbes listáján.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását