2024. április 27. - Zita

Süveges Gergőnek nagy napja lesz

Elkészült a Magyar Televízió választási műsorokkal kapcsolatos koncepciója. Krizsó Szilvia és Baló György nem, Süveges Gergő viszont képernyőn lesz a választás napján. Társa Zelinka Ildikó és Szántó Dávid lesz.
2010. március 5. péntek 13:55 - Pénzes Dávid
A Magyar Televízió a választási műsorok koordinálására már létrehozta a Választási Irodát. A tagjai felelnek a kiegyensúlyozott tájékoztatásért, és számtalan esetben prioritást élveznek az elkövetkezendő műsorkészítési időszakra.

A Választási Iroda vezetője Dobos Menyhért, akinek komoly tapasztalata van a televíziózásban, 38 éve munkatársa a vállalatnak. A választási műsorok felelős szerkesztője pedig Feledy Péter, aki szintén több évtizede dolgozik a tévénél, s Dobossal már kipróbált a munkakapcsolata, ez garantálja a gördülékenységet.

A nagyágyúk kicsit hátrébb szorultak


Mint megtudtuk, Baló György és Krizsó Szilvia nem fog közvetlenül részt venni a választási műsorokban, de saját műsoraikat megtartják, s ezekben meg fognak jelenni választási témák. Baló csütörtökönként jelentkezik a Kasszával, Krizsó pedig továbbra is vezeti a Szólás szabadságát vasárnap. A naponta jelentkező Este és Ma Reggel is kiemelten fogja kezelni a kampányt.

Az MTV tájékoztatása szerint az említett már megszokott műsorok mellett interjúsorozat és élő közvetítések is lesznek, amelyekben bemutatják az országos listát állító pártokat és vezetőiket. A Ma Reggel és az Este műsorvezetői (Mészáros Antónia, Jegyes-Tóth Kriszta, Nika György és Süveges Gergő) 25 perces interjúkat készítenek a képviselő-jelöltekkel. A kiegyensúlyozottság és az egyenlő esélyek jegyében az interjúk sorrendjét közjegyző jelenlétében március 22-én sorsolják ki.

A Nagy Nap


Török Gábor a választási műsorokról
Vallomással kezdem: a televíziós szereplések közül a választási műsorokat szeretem a legjobban. Tudom, hogy sokan nem hiszik, mert minden viszonylag gyakran megszólaló embert javíthatatlan magamutogatónak képzelnek, de rajtam kívül is sok olyan itt-ott megjelenő elemzőt ismerek, akik bizonyos műfajoktól és helyzetektől ódzkodnak. Kifejezetten kellemetlen például, ha a lapos közhelyeken és önmagukat magyarázó érveken kívül nincs miről beszélni, ha a téma unalmas, vagy ha egyszerűen a körülmények (kénytelen vagyok ilyen finoman fogalmazni) alkalmatlanok az elemzésre. (Nem véletlen, hogy a legfontosabb szabály, amit egy idő után érdemes ezen a téren megtanulni, az éppen a szelekció.) Egy választási műsor azonban egészen más: dőlnek az adatok, amelyek már önmagukban is millió érdekességet kínálnak annak, akit tényleg izgat a politika, ráadásul kiemelt szerepe van a felkészültségnek - azt is mondhatnám: itt esetleg kiderülhet, hogy miben különbözik a szakértelem és a vélemény -, és úgy általában is rettentő izgalmas az egész. (Török Gábor blogja)
A választások estéin, április 11-én és április 25-én mindkét csatornán többórás élő körkapcsolásos választási műsorral lesz, címe: Magyarország választ 2010. Ebben az urnazárást követően azonnal megmutatják a Szonda Ipsos és a Századvég Intézet közvélemény-kutatási eredményeit.

A stúdióban három, választási és népszavazási műsorok lebonyolításában gyakorlott riporter, Süveges Gergő, Szántó Dávid és Zelinka Ildikó minden részletet elmond a legérdekesebb és legszorosabb egyéni küzdelmekről, a pártlistákra leadott szavazatokról és az aktuális eredményekről.

Számtalan helyszín

A műsorban vendégként hívnak meg ismert politológusokat. Török Gábor és Giro-Szász András az adatok elemzésében és a következtetések levonásában segítik eligazodni a nézőket. A tervek szerint az MTV többször kapcsolja majd a parlamenti bejutásért legnagyobb eséllyel küzdő pártok főhadiszállásait és az Országos Választási Bizottságot, ahonnan a tudósítók beszámolnak a legfrissebb hírekről és megszólaltatják a pártok vezetőit. A mozgó stábok az összes listát állító párt választási központjából is folyamatosan szállítják a friss híreket.

Várhatóan az idén is az MTV választási adásában szerepelnek először az új parlament legnagyobb fölénnyel vagy éppen legszorosabb versenyben már megválasztott képviselői az egész országból. A műsor a korábbi évekhez hasonlóan élőben kapcsolja Debrecent, Miskolcot, Pécset, Sopront, Szegedet, miközben folyamatosan ismerteti az eredményeket.

Óránként összefoglaló

A stúdióban a munkatársak megvárják, amíg az összes szavazatot feldolgozzák és minden lezárt összegzést ismertetnek. A könnyebb eligazodás kedvéért, és azok miatt, akik később kapcsolódnak be a műsorba, minden órában összefoglalót ad az MTV az addigi legfontosabb eseményekről, eredményekről és véleményekről.

Az eddigi tapasztalatok és mérőszámok azt mutatják, hogy a nézők a voksolás napján kiemelt figyelemmel kísérik a Magyar Televízióban folyó választási műsort. 2008 tavaszán, a népszavazás idején a háromórás műsorfolyamába, a két csatornán összesen több mint 3,5 millióan kapcsolódtak be. Az Európai Uniós választáson 2009-ben összesen 2,8 millió néző követte az MTV-n a fejleményeket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását