2024. május 18. - Erik, Alexandra

MDF: gyilkos diktatúra volt a kommunizmus

A kommunizmus gyilkos diktatúra volt: embereket ölt, családokat tett tönkre, nemzeteket és országokat nyomorított meg - közölte Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) elnöke vasárnap az MTI-vel. A pártelnök szerint a legkevesebb, amit az ország megtehet, hogy fejet hajt a kommunizmus ismert és névtelen áldozatai előtt
2010. február 28. vasárnap 15:48 - HírExtra
A közleményt az elmúlt napok - mint írták - "félreérthető és félreértett nyilatkozata" miatt adták ki, illetve azért, hogy a párt világossá tegye a kommunista diktatúráról kialakított álláspontját, mert ezt - ahogy fogalmaztak - az ország egyik legfontosabb erkölcsi kérdésének tekintik.

A pártelnök közleményében azt írta: a totális diktatúrák elszenvedői sosem dönthetnek úgy, hogy nem vesznek részt benne. "A kommunizmus - az elnyomó hatalom működtetőin kívül - mindenkit elért és mindenkit sújtott függetlenül attól, akart és tudott-e tevőleg fellépni ellene vagy csak elszenvedte pusztításait. A totális diktatúrák pusztításai egyaránt tűrhetetlenek, akkor is, ha nem ugyanúgy sújtott mindenkit" - hangsúlyozta Dávid Ibolya.

Hozzátette: a kommunizmus gyilkos diktatúra volt, embereket ölt, családokat tett tönkre, nemzeteket és országokat nyomorított meg. "A kommunizmus halálos áldozatai és mártírjai hozzánk tartoznak: elsősorban miattuk, de magunk és gyermekeink miatt is kötelességünk a tisztelet" - fogalmazott.

A pártelnök azt írta: a kommunizmus elől nem menekülhettek a munkatáborokba hurcoltak, a jogszerűtlenül és igazságtalanul börtönbe zártak. A kommunizmus nem tűrte a szabadságot, az ellenvéleményt és a politikai ellenzéket - idézte fel, hozzátéve, hogy "1956 tapasztalata után a hősiesség emlékezete és a diktatúrák feltétel nélküli elítélésének kötelessége maradt ránk".

Hangsúlyozta: a kommunizmus elnyomó diktatúra volt, "ha éppen nem gyilkolt, üldözte áldozatait", és hontalanná tette azokat, "akik számára csak a szülőföld elhagyása kínált menekülést". "Rejtőzködésre kényszerítette azokat, akik számára a vallás és az egyház jelentett követendő mércét a totális állam lélekrombolása idején is. Kifosztotta azokat, akiktől önkényesen elvette földjüket, üzletüket, kemény munkával gyűjtött vagyonukat" - írta. Dávid Ibolya kiemelte: a kommunizmus elrabolta a magánéletet, uralni akarta a gondolatokat, beférkőzött barátságokba.

"A legkevesebb, amit Magyarország a kommunizmustól szabadulva megtehet, hogy fejet hajt ismert és névtelen áldozatai előtt. Erkölcsi kötelességünk ugyanakkor, hogy olyan közéletet teremtsünk, amelyben minden egyes nap teszünk a totális diktatúra visszatérése, dicsőítése és relativizálása ellen egyaránt" - fogalmazott az MDF elnöke.

A Klubrádióban Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese csütörtökön a holokauszttagadásról szóló törvény elfogadása kapcsán azt mondta: "Nem lehet egyenlőségjelet tenni a holokauszt áldozatai és a kommunizmus áldozatai közé. Az, hogy a kommunizmus áldozatává ki vált, az részben az ő döntése volt: antikommunista volt, egyéb nézeteket vallott, tehát ő erről dönthetett. Ha akart, kommunista is lehetett. Viszont az, hogy valaki zsidónak születik vagy cigánynak születik, az nem az ő döntésének a kérdése. No most a két dolgot ily módon egy platformra helyezni és teljesen egyenrangúnak és egyenértékűnek föltüntetni, ez az én számomra elfogadhatatlan."

A politikus a rádióműsorban azt is mondta: "Húsz éve más sem történik, mint hogy megpróbáljuk ezt a két történelmi tragédiát egy szintre hozni". "Az egyik egy népirtás, a másik pedig egy politikai diktatúra negatív következménye és eredménye, ami a történelem folyamán sajnos előfordul, sokkal sűrűbben, a népirtás az hála Istennek ritkább dolog, de ez nem két azonos fajsúlyú ügy, nem egy törvénybe való" - tette hozzá.
Herényi Károly szavaira Répássy Róbert (Fidesz) közleményben reagált, és azt írta: az MDF-es politikus kijelentése "minden határon túlmegy", cinikus, ostoba, aljas és alkotmányellenes. A Fidesz frakcióigazgatója szerint "Herényi Károly ezzel a nyilatkozatával végleg kiírta magát a demokratikus közéleti szereplők és a normális emberek közül".

Herényi Károly erre reagálva közleményben tudatta: a "gyűlölettel átszőtt kampányidőszakban" szándékosan félremagyarázzák a gondolatait. Hangsúlyozta: a rádióműsorban egyértelművé tette, hogy "a kommunizmus áldozatai közül sokan önként vállalták a mártíromságot, szembeszállva egy elnyomó, embertelen diktatúrával, ám sok tízmillió eltiportnak ez nem adatott meg".

Demokrataként fontosnak tartom, hogy ne feledjük a diktatúrák bűneit, és emlékezzünk az áldozatokra - közölte akkor Herényi Károly.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását