2024. május 19. - Ivó, Milán

Bajnai: Paks bővítése nemzeti ügy

Nemzeti, stratégiai ügynek nevezte a paksi atomerőmű bővítését Bajnai Gordon miniszterelnök pénteki paksi sajtótájékoztatóján. Beszámolt arról, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. kihelyezett igazgatósági ülésén fontos döntések születtek az atomerőmű jövőjéről.
2010. február 26. péntek 17:10 - HírExtra
Az igazgatóság elfogadta a bővítés gyakorlati előkészítésére vonatkozó koncepciót, és döntött a létesítést megindító projekttársaság létrehozásáról. A kormányfő szerint Magyarország biztonságos energia-ellátása mellett fontos szempont az is, hogy az atomenergia felhasználása lehetőséget teremt olcsó villamos energia előállítására, és arra, hogy Magyarország energiatermelése minél kevésbé szennyezze a környezetét. E három kritérium mindegyikének megfelel most is Paks – mondta.

Kiemelte, hogy szokatlanul egységes, széleskörű politikai konszenzus alakult ki Paks bővítése és az élettartam meghosszabbítása kérdésében. A köztársaság elmúlt húsz évében kevés ilyen ügy volt - mondta, és hangsúlyozta, hogy a kormány a lehető legnagyobb körültekintéssel járt el, amikor az atomerőmű bővítése mellett tette le a voksát.

Az MVM Zrt. Igazgatóságának kihelyezett ülésén elfogadottakról szólva azt mondta a kormányfő, hogy "fontos lépéssel közelebb visznek az ország energiabiztonságának megerősítéséhez". "Az MVM Csoport teljes mértékben felkészült arra, hogy a szükséges beruházásokat alapvetően saját forrásból, a cégcsoport erőforrásainak, lehetőségeinek mozgósítása révén valósítsa meg. A beruházás tehát költségvetési forrásokat közvetlenül nem érint" – fogalmazott.

Mivel olyan beruházásról van szó, amely évtizedekre meghatározza az elérhető árú és biztonságos energiaellátást, ezért fontos, hogy ennek a projektnek az előkészítése a száz százalékos magyar állami tulajdonban lévő MVM vállalatcsoport keretében történjen meg. Ezt olyan nemzeti stratégiai ügy, amelynek előkészítése, a tender kiírása, és finanszírozása magyar kontroll alatt kell, hogy működjön - mondta. Hozzátette: az elmúlt években megtanultuk, hogy az energia nem egyszerűen piaci termék, fontos nemzetbiztonsági érdekek is kötődnek hozzá.

Még 11-12 év, amire az új kapacitások belépnek és ezek után hatvan éven át garantálják a biztonságos, tiszta és olcsó áramellátást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását