2024. április 28. - Valéria

Karthagóban mégsem áldoztak gyerekeket?

Amerikai kutatások megcáfolni látszanak azt az ősi mítoszt, miszerint Karthágóban rendszeresen feláldoztak volna kisgyerekeket, főleg elsőszülött fiúkat.
2010. február 23. kedd 10:06 - HírExtra
A Pittsburghi Egyetem kutatói Jeffrey H. Schwartz antropológusprofesszorral az élen a Kr.e. III. évszázadból származó urnákat vizsgáltak meg, és a maradványok elemzése arra derített fényt, hogy a kicsik nem éltek elég hosszú ideig ahhoz, hogy egyáltalán feláldozhassák őket - olvasható az EurekAlert (http://www.eurekalert.org) tudományos hírportálon.

Az antropológusok összesen 348 gyermek csontmaradványait vizsgálták meg, hogy megállapítsák milyen idősek lehettek a halál pillanatában. A kutatók megvizsgálták a koponyákat, a csípőcsontot, a csöves csontokat - ezek a mérések azt igazolták, hogy a kicsik többsége életük első évében hunyt el. Közülük sokan 2-5 hónapos korban távoztak az élők sorából, s legkevesebb ötödük még a méhen belül halt el.

Ötven gyermek fogait elküldték elemzésre, azt a sötétebb sávot vizsgálva a metszeteken, amely a születés előtti és a születés utáni két hétben képződött fogzománc határát jelzi. Ezt a vonalat, amely az elhalálozott csecsemők korának megállapítására szolgál, 24 gyermeknél találták meg, ami azt jelzi, hogy 26 magzat még a méhen belül elhalt.

A vizsgálat megkérdőjelezi azt feltételezést is, hogy a karthágóiak előszeretettel áldozták fel az elsőszülött fiúgyermekeket. Az antropológusok 70 gyermek nemét állapították meg: közülük 38 volt a lány, 26 a fiú, Két további esetben lányt, egy esetben fiút valószínűsítettek a vizsgálatok. Három gyermek nemét nem tudták megállapítani.
"Kutatásaink arra hívják fel a figyelmet, hogy a történészeknek minden fellelhető bizonyítékot figyelembe kell venniük, amikor ókori társadalmi szokásokat próbálnak megfejteni. A karthágói gyermekáldozatokról szóló állításokat nem támasztotta alá a maradványok vizsgálata, a kutatók csupán néhány ókori szerző beszámolójára és karthágói feliratra hagyatkoztak.

Eredményeink azt tanúsítják, hogy valóban feláldoztak néhány gyermeket, ám ellentmondanak azoknak az elméleteknek, amelyek a saját gyermekeiket feláldozó karthágóiak brutalitásáról szólnak" - hangsúlyozta Jeffrey H. Schwartz professzor.
A kutatások eredményeiről a PLoS ONE nemzetközi tudományos portálon számoltak be a tudósok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását