2024. május 14. - Bonifác

Római vízvezetékre bukkantak

Ezernyolcszáz éves római kori vízvezetéket tártak fel Jeruzsálem Óvárosában, az egyik legforgalmasabb út alatt, amely a Jaffa kaputól Dávid Toronymúzeumhoz vezet.
2010. február 18. csütörtök 19:06 - HírExtra
A Kr.u. I. században Jeruzsálem vízellátását a Gihon-forrásból biztosították. Ám ahogy terjeszkedett a város, és nőtt lakosainak száma, Jeruzsálemben vízhiány lépett fel. E probléma megoldására kezdték el Heródes uralkodása alatt az aquaeductus építését, amely a Júdeai-hegyekből szállította több tíz kilométer távolságba a vizet. Jeruzsálembe érve a Salamon-víztározónál az aquaeductus ketté vált: úgynevezett felső ága a város magaslati részébe szállította a vizet, oda, ahol Heródes palotája és Ezékiás víztározója volt. Az úgynevezett alsó ág a Templom-hegyet és a Szentélyt látta el vízzel.

Az aquaeductusról Conrad Schick XIX. századi régész tett említést, aki feltárta az ókori vízvezeték egy részét. 1898-ban a területen épületet emeltek, amely jelenleg az Imperial Hotelnek ad otthont. Conrad Schick feljegyzései alapján kezdték el az Izraeli Régészeti Hatóság régészei a mostani feltárást, és találták meg a Kr.u. II-III. században épült vízvezetéket.

Ofer Szion ásatásvezető régész ismertetése szerint az ókori vízvezeték 60 centiméter széles és másfél méter magas, így összegörnyedve akár járni is lehet az aquaeductus belsejében egy 40 méteres szakaszon. A vízvezeték belsejét nagy kőlapokkal fedték, tizenöt méterenként iktattak be egy-egy aknát, így az ókori szakemberek a felszínről vizsgálhatták át a vízvezetéket.

"Pontosan meg tudjuk határozni, hogy az aquaeductus e szakasza a II. században épült, és Aelia Capitolina római várost látta el vízzel, amelyet a lerombolt Jeruzsálem helyén a Bar Kohba-felkelés 135-ben történt leverése után emeltek. Mindazonáltal a vízvezetéket először Heródes uralkodása alatt építhették meg. A régészeti kutatások tanúsága szerint az aquaeductusnak a Salamon víztározójánál kezdődő szakasza körülbelül 13 kilométer hosszú volt" - mondta Ofer Szion ásatásvezető régész.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását