2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Megint Kövér László?

Az MSZP elfogadhatatlannak és félelemkeltőnek tartja a fideszes Kövér László szavazatvásárlással kapcsolatban megfogalmazott szavait, amelyek a szocialisták szerint a választójog korlátozását jelentik.
2010. február 18. csütörtök 17:10 - HírExtra
Budai Bernadett, az MSZP szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján lejátszott egy, állítása szerint vágatlan, Jászszentandráson készült hangfelvétel-részletet, amelyen az ellenzéki politikus arról beszél, hogy bizonyos emberek szavazati jogát az államnak vissza kellene vennie egy konkrét összegért.

Ez szavazatvásárlást és bizonyos emberek választójogának a korlátozását jelenti, amely az MSZP számára elfogadhatatlan - jelentette ki a szóvivő, aki szerint Kövér László elgondolása a rendszerváltás utáni Magyarország öt legdurvább és leginkább antidemokratikus kezdeményezése között van.

Budai Bernadett úgy fogalmazott: a hangfelvételen elhangzott mondatok félelemkeltőek és elgondolkodtatóak.

Kövér László a hangfelvételen azt mondja: az ötletet egy cseh párt találta ki, de neki ez már hamarabb eszébe jutott. Furcsának nevezte, hogy nincs szavazati joga azoknak a magyar állampolgároknak, akiknek nem Magyarországon van a lakhelyük, de aki például börtönben van, az szavazhat.

"Azt találtam ki, hogy mindenkinek legyen szavazati joga természetesen, de adhassa el az államnak. Az állam által kijelölt egy fix összegért" - hallható a felvételen, amely szerint ez lehetne a mindenkori minimál nyugdíj összege. "Aki ezért le akar mondani a szavazati jogáról, visszaviszi a kis kopogtatócéduláját, megkapja a pénzt" - fogalmazott a fideszes politikus.

Kövér László szavai szerint "bizonyos értelemben mindenki jól jár". "Azok, akik kapnak ezért néhány ezer forintot, azok azért járnak jól, mi meg megszabadulunk azoktól, akik tulajdonképpen másképpen adják el a voksukat" - tette hozzá a hangfelvétel szerint.
Budai Bernadett hangsúlyozta: az egyenlő és titkos választójog az alkotmányos alapértékek közé tartozik és minden embert megillet.

A szóvivő felidézte Kövér László korábban már beszélt arról, hogy a Fidesz kétharmados hatalomra készül. Ez alkotmányozó többség, ekkora halatommal a kezében Orbán Viktor azt tehetne az országgal, amit csak akar. Mindennek fényében Kövér László szavazatvásárlásra vonatkozó kijelentése elgondolkodtató, és félelemkeltő - fogalmazott.
Leszögezte: a szavazat nem eladó, a szavazók "nem vehetők meg kilóra, Orbán Viktornak és senki másnak sem".

Budai Bernadett szerint hogy ez a jövőben is így maradjon, meg kell védeni köztársaság intézményét.A szakpolitikai vitasorozattal kapcsolatban azt mondta: azok lezárultával Mesterházy Attila kész a miniszterelnök-jelölti vitára március 15. és április 9. között bármikor.

A Fidesz helyettes szóvivője szerint egy szlovák liberális párt ironikus ötletét ismertetette Kövér László azon a hangfelvételen, amelyet a szocialista Budai Bernadett csütörtöki sajtótájékoztatóján játszott le.

Cser-Palkovics András csütörtöki közleményében a szocialisták szóvivőjének sajtótájékoztatójára úgy reagált: az MSZP-nek nem a Fidesszel és Kövér Lászlóval van vitája, hanem a szlovák Szabadság és Szolidaritás nevű liberális párttal, ezért Budai Bernadettnek kár volt kiállnia egy összevágott és manipulált hangfelvétellel.

Budai Bernadett csütörtöki sajtótájékoztatóján lejátszott egy, állítása szerint vágatlan, Jászszentandráson készült hangfelvétel-részletet, amelyen Kövér László arról beszél, hogy bizonyos emberek szavazati jogát az államnak vissza kellene vennie egy konkrét összegért.

Ez szavazatvásárlást és bizonyos emberek választójogának a korlátozását jelenti, amely az MSZP számára elfogadhatatlan - jelentette ki a szóvivő, aki szerint Kövér László elgondolása a rendszerváltás utáni Magyarország öt legdurvább és leginkább antidemokratikus kezdeményezése között van.

Budai Bernadett úgy fogalmazott: a hangfelvételen elhangzott mondatok félelemkeltőek és elgondolkodtatóak.Cser-Palkovics András közleménye szerint viszont Kövér László a szlovák Szabadság és Szolidaritás nevű liberális párt ironikus ötletét ismertette a fórumon.

A Fidesz helyettes szóvivője emlékeztet arra, hogy a szlovák felvetésről egyébként már cikkezett a magyar sajtó is. "Egy kis olvasással, utánjárással Budai Bernadett kínos baklövéstől menthette volna meg magát és az MSZP-t" - írta Cser-Palkovics András.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását