2024. május 18. - Erik, Alexandra

OVB: ismét Szigeti Péter a testület elnöke

Ismét Szigeti Pétert választották az Országos Választási Bizottság (OVB) tagjai a testület elnökévé hétfőn, helyettesévé pedig Szigeti Péter javaslatára ismét Halmai Gábort választották a tagok.
2010. február 15. hétfő 16:50 - HírExtra
Az OVB öt új tagját és két póttagját hétfőn választotta meg az Országgyűlés. Az új OVB tagjai előbb esküt tettek az Országgyűlés elnöke előtt, majd nyilvános alakuló ülést tartottak, ahol maguk közül elnököt és elnökhelyettest választottak.

Varga Zoltán, a választás lebonyolításáért felelős önkormányzati miniszter a tagoknak azt javasolta, az elmúlt négy év folytatásaként Szigeti Pétert válasszák a testület elnökévé. Halmai Gábor a megválasztott tagok nevében is Szigeti Péter elnökké választását javasolta. A szavazásnál Bordás Vilmos (a testület korábbi Fidesz-delegáltja) tartózkodott, de - mint mondta - ez nem a régi-új elnök személyének szólt.

Az OVB tagjai Szigeti Péter javaslatára ismét Halmai Gábort választották a testület elnökhelyettesévé, Bordás Vilmos ennél a szavazásnál is tartózkodott.

Letette az esküt az új Országos Választási Bizottság (OVB) öt régi-új tagja valamint két póttagja hétfőn a Parlamentben.

Az új testület röviddel az után tett ünnepélyes esküt Katona Béla házelnök előtt, hogy az Országgyűlés szavazott a tagokról, Varga Zoltán szakminiszter javaslatára. Az OVB új tagjai kézjegyükkel látták el esküjüket.

Az OVB új tagjainak a házelnök Varga Zoltán, a választás lebonyolításáért felelős önkormányzati miniszter jelenlétében átadta megbízólevelüket. Ezt követően alakuló ülésen maguk közül elnököt, illetve alelnököt választanak.

Az új OVB tagja Bordás Vilmos, Fazekas Marianna, Halmai Gábor, Szigeti Péter és Szoboszlai György, póttagja Tilk Péter és Wéber János.

Az előző OVB-nek is tagja volt - az Országgyűlés által választott tagként - Szigeti Péter, aki elnöke volt a testületnek, Halmai Gábor, aki elnökhelyettes volt és Fazekas Marianna. Bordás Vilmos a Fidesz, Szoboszlai György pedig az MSZP delegált tagjaként vett részt eddig a testület munkájában.

Katona Béla, az Országgyűlés elnöke köszöntőjében azt mondta, a parlament személyi döntéseinek egyik legfontosabbika az OVB tagjainak megválasztása. Mint mondta, ezzel az aktussal az Országgyűlés négy évre az OVB tagjainak kezébe teszi a választás tisztasága feletti őrködést.

Kiemelte: az elmúlt húsz évben a mindenkori választási bizottságok a demokrácia alapvető pillérei voltak és - mint fogalmazott - biztos abban, hogy a most megválasztott OVB is magas szinten látja el feladatát. Ez az ország, a demokrácia érdeke - tette hozzá.
A jogszabály szerint a jelenlegi, a 2006-os országgyűlési választás előtt megválasztott OVB helyett az új OVB-t a következő általános országgyűlési választás kitűzését követően, legkésőbb a szavazás napja előtti 51. napon - az idén tehát február 19-éig - kell megválasztani. Az új testület mandátuma a következő országgyűlési választásra alakított OVB alakuló üléséig tart.

A hétfőn megválasztott új OVB a megalakulása után egy rövid ideig csak az öt választott tagból áll, majd kibővül a választáson országos listát állító pártok delegáltjaival. Tagjainak száma így tehát attól függ, hogy hány, a választáson induló szervezet tud országos listát állítani.

A választás eredményének megállapítása után azonban a testületben csak a választott tagok maradhatnak, illetve azoknak a pártoknak a delegáltjai, amelyek parlamenti frakciót tudtak alakítani.

Az OVB független, kizárólag a törvénynek alárendelt szerv, amelynek elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása.

A hétfőn megválasztott új OVB az alakuló ülés után, 17 órától tartja első rendes ülését, ahol a napirend szerint jelölőszervezetek nyilvántartásba vételéről döntenek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását