2024. április 19. - Emma

Elérkezett a tigris éve

Kína-szerte már állnak a tűzijáték- és petárdaárusító bódék, minden készen áll arra az utánozhatatlanul káprázatos égfestésre, a süvítő, visító, durranó, ropogó hangzavarra, ami szombaton éjféltájt lesz hallható, és ami különböző intenzitással hetekig újra és újra az esték és éjszakák elmaradhatatlan része lesz. Kínában a hétvégén beköszönt a tigris éve.
2010. február 12. péntek 18:54 - HírExtra
Február 13-án éjfél előtt és után negyed órával Pekingben 71 utcát zárnak le, hogy a polgárok szabadon élvezhessék a szemet gyönyörködtető látványosságot. A tűzijátékot a 12 században találták fel Kínában; újévi szerepük, hogy egyrészt hangjukkal elűzzék a gonoszt, másrészt boldogságot és gazdagságot hozzanak.

Kína és a kínaiak legnagyobb hagyományos családi ünnepe, a holdújévhez kapcsolódó tavaszünnep, amikorra mindenki, aki teheti, a szülői házba, vagy a legidősebb élő testvér, a családfő otthonába érkezik és együtt ünnepel a sokszor csak ilyenkor látott családtagokkal, az idősekkel.

A "kirepült" gyermekek, a munkát csak az otthontól távol talált kínaiak százmilliói kelnek útra ilyenkor, s felmálházva viszik az ajándékaikat. Az idei szezonban összesen két és fél milliárd utazásra számítanak, leginkább vasúton. Özönlik a tömeg, mozgásban van az egész ország. A Gyöngy-folyó deltájának vidékéről, Kuangtung (Guangdong) tartományból százezer vándormunkás motorkerékpárral indult útnak.

Ilyenkor azok sem sajnálják a pénzt, akik kevésbé tehetősek; az internetes boltok hatalmas forgalmat bonyolítanak. A legnagyobb ilyen szolgáltató, a Taobao az ünnepi időszakban várhatóan a tavalyi 280 millió jüan többszörösét forgalmazza: 1 milliárd jüan (több mint 28 milliárd forint) bevételre számít. Jelentések szerint a piac több szereplője kénytelen volt felfüggeszteni a szolgáltatást, mert nem győzték kielégíteni az igényeket.

A kelet-pekingi Laital virágpiac menedzsere az MTI tudósítójának kérdésére elmondta, hogy a forgalmat látva már nyoma sincs a válságnak, az ilyenkor szokásos időszaknál hetekkel korábban beindult a szezon. Magyarázatul elmondta, hogy újévre hagyományosan virággal díszítik a lakást, hogy jobb, kellemesebb hangulatot teremtsenek és ajándéknak is népszerű. Egyes örökzöldeknek külön neveket adnak, így például eladásra kínálták a "hosszú élet és boldogság" bokrát 8800 jüanért, ami több mint 250 ezer forintnak felel meg.

Fiatalok és idősek családtagjaiknak, szeretteiknek ajándékokat vásárolnak, kis piros borítékban pénzt adnak; a rokonok meglátogatják egymást. Az ünnep a kötelező együttlét, a közös étkezések, az elmaradhatatlan húsosderelye és sok-sok finom étel és beszélgetés mellett a szórakozásról, a kikapcsolódásról az ünnepi vásárok, a parkok látogatásáról szól. A következő két hétben Kínában megáll az élet, a politika is takarékon lesz és Peking útjain ismét lehet közlekedni.

Február 14-től a kínai horoszkóp állatjegyeinek sorában a tigris következik. Vasárnaptól tehát beköszönt a tigris éve, ami azt jelenti, hogy a bivalyok fellélegezhetnek, az ő évük véget ért, legközelebb 12 év múlva kerül ismét rájuk sor. Hagyományosan mindenkinek a saját éve nehezebb, s a babona szerint jó, ha az illető valami pirosat mindig visel magán, nagyobb horderejű döntéseket nem tervez és általában is: óvatos. A tigris hagyományosan megvédi az embereket az otthonukra leselkedő három legnagyobb veszélytől: a tűztől, a tolvajoktól és a szellemektől. Újév napjára azt tanácsolják, hogy ünnepeljünk boldogan, mosolyogva, tartózkodjunk a haragos tekintettől, a vitától és mások bírálatától.

"A tigris évében mindenki indulatosabb, nagyobb az érzelmi töltés, az emberek könnyebben sértik meg egymást. Konfliktusos helyzetben sokan döntenek a harc mellett, így több pereskedésre is lehet számítani" - véli Tan Khoon Yong neves szingapúri fengsujmester.

A tigris évében született hírességek között van például Agatha Christie, Charles de Gaulle, Chuck Berry, Demi Moore, Ho Chi Minh, Kofi Annan, Ludwig Van Beethoven, Marco Polo, Marilyn Monroe, Oscar Wilde, Phil Collins, Sir David Attenborough, Stevie Wonder és Victoria Beckham.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását