2024. május 17. - Paszkál

Jobbik: a nagy pártok "szavazógépnek" tekintik az időseket

A Jobbik szerint az MSZP és a Fidesz elmúlt időszakban tett nyilatkozatai azt mutatják, hogy a nagy pártok csak "szavazógépként" tekintenek az idősekre, akiket elegendő a választások éveiben megszólítani.
2010. február 10. szerda 17:30 - HírExtra
Sneider Tamás, a Jobbik szociálpolitikáért felelős alelnöke szerdán sajtótájékoztatón hangsúlyozta: pártja nyugdíjprogramjában ezzel szemben már rövid távú intézkedések is szerepelnek, amelyek részeként választhatóvá tennék a magánnyugdíj-pénztári tagságot, valamint a minimálnyugdíj szintjére csökkentenék a korábbi rendszer közel harmincezer funkcionáriusának járó kétszázezer forint körüli nyugdíjat.

A Jobbik hosszú távon egyebek mellett a munkahelyteremtéssel, valamint a családi adózás és a személyi jövedelemadóból elkülönített "szülőtartási életjáradék" bevezetésével kívánja biztosítani a nyugdíjak kifizetését - fűzte hozzá politikus.
Az állami nyugdíjrendszerbe történő visszalépés célja a magánpénztáraknál fellelhető 2.500 milliárd forintos betétállomány visszaszerzése, ami komoly tőkefedezetet és egyben hosszabb távon is biztonságosan fenntartható nyugdíjrendszer alapját jelentené - fejtette ki Sneider Tamás.

A magánpénztári befizetések miatt jelenleg évente mintegy 360-370 milliárd forint állami bevétel esik ki, ami óriási segítséget nyújthatna az államháztartási hiány csökkentésében - mutatott rá a Jobbik alelnöke.

Megjegyezte: pártja az egyéni számlavezetés általános bevezetését tervezi, így mindenki számára látható lesz a befizetett összeg nagysága, illetve a várható nyugdíj mértéke.
Sneider Tamás szerint a pártállam funkcionáriusainak járó, havi 200 ezer forintos "diktatúranyugdíjak" drasztikus csökkentése mindössze 30 ezer embert érintene hátrányosan, miközben az így szabaddá váló összegből évi néhány tízezer forintot nyerhetnek a kis- és középnyugdíjasok.

A Jobbik közép- és hosszú távon a családpolitikai, illetve demográfiai intézkedéseivel összhangban kívánja alakítani a nyugdíjpolitikát. Ennek része többek között egy úgynevezett "szülőtartási életjáradék" is, amelyet a felnőtté váló, és munkába álló gyermekek személyi jövedelemadójából különítenének el a szülők számára. Ezzel, az anyák nevelőmunkáját elismerő nyugdíj-kiegészítéssel lehetővé válna, hogy a családok több gyermeket vállalhassanak, olyanokat akik egyúttal a társadalom hasznos tagjaivá is válnak - mutatott rá Sneider Tamás.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását