2024. május 17. - Paszkál

Mit tehet akinek ellopják az ajánlószelvényét?

Nem tud érvényes ajánlást tenni az a választópolgár, akinek ellopják az ajánlószelvényét, és azzal csalást követnek el, mert a hiteles és a hamis ajánlást is érvényteleníti a szűrőrendszer.
2010. február 9. kedd 09:27 - HírExtra
A jogszabály szerint aki e héten nem kapja meg az ajánlószelvényét és az értesítőjét, a választási iroda vezetőjétől (a jegyzőtől) egy alkalommal kérhet másikat. A korábbi választásoknál előfordult, hogy ismeretlenek postaládákat törtek fel, mivel az ajánlószelvényekkel együtt kézbesítik a választópolgárnak a névjegyzékbe vételről szóló értesítőt, amely tartalmazza az ajánláshoz szükséges személyes adatokat is.

Ha azonban az első alkalommal (általában postai úton) kézbesített ajánlószelvénnyel valaki visszaél, tehát azzal - az értesítőből származó adatokat felhasználva - ajánlást ad le, akkor az újonnan kiadott szelvényt hiába tölti ki hitelesen a tulajdonosa, mert a különböző szűrések után mindkettőt érvényteleníti a rendszer.

A különböző szűrések során a választási szervek nem tudják vizsgálni, hogy az egyes szelvényeken az aláírás eredeti-e vagy sem; csak azt tudják ellenőrizni, hogy az ajánlószelvényen szereplő személyes adatok egyeznek-e a személyiadat- és lakcímnyilvántartás adataival.

A jogszabály szerint az ajánlást nem lehet visszavonni, így nem lehet semmissé tenni a hamis ajánlást sem.

Ez azt jelenti, hogy ha egy választópolgár nevével két ajánlást találnak a választási szervek, akkor nem vizsgálhatják, melyik az eredeti, ezért mindkettőt érvénytelenítik. A meglopott választópolgár így legfeljebb annyit tehet: új szelvényt kér azért, hogy a másikat "kiüthesse", "lenullázhassa".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását