2024. május 19. - Ivó, Milán

Bajnai erősítené a gazdasági kapcsolatokat Egyiptommal

Az együttműködést és a kereskedelmi kapcsolatok kiaknázását nevezte a válságból való kiútnak Bajnai Gordon miniszterelnök, kedden Kairóban, ahol Rasid Mohamed Rasid külkereskedelmi és ipari miniszterrel megnyitotta az egyiptomi-magyar üzleti fórumot.
2010. február 9. kedd 11:26 - HírExtra
A kétoldalú gazdasági kapcsolatok újraélesztése jegyében zajló üzleti találkozón több mint 40 magyar és számos egyiptomi üzletember vesz részt. A kairói Conrad szállodában tartott fórum megnyitóján Bajnai Gordon hangsúlyozta, hogy a világgazdasági válságból való egyetlen kiút az egymás felé fordulásban, az együttműködés és kereskedelmi kapcsolatok kiaknázásában és a protekcionizmus minden formájának elutasításában rejlik.

Rasid Mohamed Rasid is az egyiptomi-magyar gazdasági kapcsolatok hagyományaira és azok újraélesztésének szükségességére hívta fel a figyelmet. Az egyiptomi-magyar üzletember fórum alkalmából Gráf József agrárminiszter megnyitotta a Conrad szállodában tartott magyar élelmiszeripari termékbemutatót, amelyet az Agrár Marketing Centrum szervezett.

Magyarország és Egyiptom áruforgalma 2004 és 2008 között több mint hat és félszeresére nőtt. 2008-ban 275 millió dollár volt és ebből 262 millió dollárt tett ki a magyar export. Ezzel Magyarország számára Egyiptom a második legjelentősebb afrikai partner a Dél-afrikai Köztársaság után. A magyar behozatal ugyanebben az időszakban 42 százalékkal csökkent, ami az élelmiszerek 63 százalékos importcsökkenésének tudható be. Magyarország fő export cikkei: gépek, vegyipari termékek és híradástechnikai eszközök.

A magyar-egyiptomi gazdasági kapcsolatok újraélesztésének egyik jele az, hogy Bajnai Gordon kedden leteszi az egyszerhasználatos egészségügyi eszközöket gyártó, Dispo Amecor magyar-egyiptomi vegyes vállalat alapkövét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását