2024. április 26. - Ervin

Az erdőírtás okai

Elsősorban a városi lakosság növekedésével és a mezőgazdasági export bővülésével magyarázható a trópusi erdők irtása egy friss tanulmány szerint.
2010. február 9. kedd 18:34 - HírExtra
Közkeletű nézet, hogy az erdőkre nehezedő nyomás enyhíthető a vidéki lakosság számának csökkentésével, illetve a helyiek saját célra történő fakitermelésének visszaszorításával. A Nature Geoscience legújabb számában megjelent cikk szerint azonban ezeknél két fontosabb tényező is meghúzódik az erdőirtások háttérében.

A New York-i Columbia Egyetem professzora, Ruth DeFries vezette szerzőgárda 41 ország 2000 és 2005 közötti fakitermelésének mértékét vizsgálta műholdfelvételek segítségével, majd számos tényező bevonásával próbálta megmagyarázni a talált különbségeket.

A két legfontosabb tényezőnek az adott ország városi lakosságának növekedése, valamint mezőgazdasági exportjának bővülése bizonyult.

A városlakók átlagosan több feldolgozott ételt és húst fogyasztanak, mint a vidéken élők, így a városi lakosság bővülése fokozza a mezőgazdasági termékek iránti keresletet. Ez növeli az új megművelhető földterületek iránti igényt, amelyet részben erdőirtás révén biztosítanak. A mezőgazdasági kivitel bővülése hasonlóan növeli a termények iránti keresletet.

"A trópusi övben mutatkozó erős urbanizációs tendenciák - az intuíciónak ellentmondva - valószínűleg összefüggésbe hozhatók az itteni erdőkre nehezedő egyre nagyobb nyomással" - olvasható a tanulmányban, mely szerint a helyi lakosság fakitermelését visszafogni igyekvő politikák ebből következően nem igazán lehetnek hatásosak.
A koppenhágai egyezményben a fejlett országok vállalták, hogy 2010 és 2012 között összesen mintegy 30 milliárd dollárral segítik a fejlődő országok klímaváltozáshoz való alkalmazkodását. Ennek az összegnek jelentős, bár egyelőre nem ismert hányadát feltehetően a trópusi erdőirtás visszaszorítására költik majd.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását