2024. május 19. - Ivó, Milán

A II. Magyarországi Klímacsúcsra készül a Klíma Klub

A Klíma Klub Magyarország leggyorsabban fejlődő civil szervezete, amely 11000 új taggal, és számos rendezvénnyel a háta mögött február 19-én a II. Magyarországi Klímacsúcsra készül. A koppenhágai ENSZ konferencia kudarca egyértelművé tette: a környezetvédelem ügyét a civilek összefogása nélkül nem lehet előrébb mozdítani.
2010. február 9. kedd 12:26 - HírExtra
Alig egy hónappal az ENSZ Koppenhágai klímacsúcsa után a Klíma Klub találkozóra hívta a legnagyobb magyar szén-dioxid kibocsátókat. A dániai világkonferencia kudarca ugyanis rávilágított a civil szerepvállalás jelentőségére a klímavédelemben. A január 15-i szentendrei vitafórumon a legnagyobb hazai szén-dioxid kibocsátók képviselői tárgyaltak az éghajlatvédelmi kerettörvény várható következményeiről. A workshopra olyan vállaltok fogadták el a meghívást, mint a Mátrai Erőmű, az EMFESZ, a MOL Nyrt., a Fővárosi Gázművek, az E.ON Hungária Zrt., az MVM Trade Zrt., az MVM GTER Zrt, a Dunamenti Erőmű, a Nitrogénművek Zrt, , és az ÉMI-TÜV SÜD Kft.

A munkaértekezlet fórumot teremtett a szükséges finanszírozási rendszer kidolgozásához, s lehetőséget biztosított a fenntartható fejlődéshez szükséges stratégiai döntések meghozatalához, a 2050-es kibocsátási csökkentési célok megvitatásához. A vitafórum javaslatait a Klíma Klub továbbította a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács felé, segítve egy olyan klímatörvény megalkotását, amely nemcsak a lakosság, hanem a gazdasági élet szereplőit is aktívan bevonja. A klímatörvény ugyanis csak akkor lehet hatékony, ha a gazdaság élénkítése mellett képes az éghajlatváltozás folyamatát megállítani. A törvény feladata többek között az kell, hogy legyen, hogy a lakosság és az intézmények számára elérhetővé váljanak az energiatakarékossági beruházások, s biztosított legyen a megújuló energiák minél szélesebb körű felhasználása.

„A Klíma Klub fontosnak tartja, hogy az egész társadalom részt vállaljon és tegyen a környezetvédelemért – mondta Varga Dávid. – Elkötelezetten támogatjuk, hogy a csökkentési célok megvalósulhassanak, s mindent megteszünk azért, hogy a politikai, a tudományos-, a gazdasági-, és a civil rétegeket mozgósítsuk ennek érdekében. A szentendrei workshop az első lépés volt ezen az úton. A következő lépés a II. Magyarországi Klímacsúcs, ahol a politikai- és a tudományos szférán lesz a sor, hogy párbeszédet kezdeményezzenek az éghajlatváltozásról.”

A II. Magyarországi Klímacsúcs célja, hogy Koppenhága után segítse a környezettudatos gondolkodást, s cselekvésre ösztönözze a politikát a fenntartható fejlődés érdekében. A konferencián a közélet, a politika, a tudomány és a gazdasági élet jeles képviselői tartanak előadásokat az éghajlatváltozás és a gazdaság viszonyáról, a tudomány és a környezettudatos nevelés feladatairól, illetve az éghajlatváltozás hatásainak következményeiről, az alkalmazkodás lehetőségeiről.

Az előadók között ott lesz Szabó Imre környezetvédelmi miniszter, Ürge-Vorsatz Diana klímakutató, Zágoni Miklós fizikus, Herczog Edit EP képviselő, Bozó László, az OMSZ elnöke, Greg Dorey, brit nagykövet, Fegyverneky Sándor országos főépítész és még számos ismert szakember, politikus és közszereplő.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását