2024. május 4. - Mónika, Flórián

MDF-SZDSZ: nász az avaron

Itt valami nagyon furcsa dolog folyik. Az MDF és az SZDSZ kínosan hosszúra nyúló násztánca egyre faramucibb helyzeteket eredményez.
2010. január 29. péntek 07:39 - Pénzes Dávid
Többször írtunk arról, hogy mind az MDF, mind az SZDSZ számára miért előnyös egymás társaságában indulni a választásokon. Azt azonban sosem boncolgattuk, hogy ennek morálisan rossz vagy jó hatása van a választópolgárok demokráciába vetett hitére. Pedig éppen itt az ideje.

Mert mi is zajlik?

Már mindenki biztosra veszi, hogy a két párt közösen indul a tavaszi választáson. Az a két párt, mely a rendszerváltozás legnagyobb ereje volt. Az első demokratikus kormányt 1990-ben az MDF alakíthatta, a második legnagyobb erő az SZDSZ lett. Ha a két párt között akkor köttetett paktumtól eltekintünk (ennek csak az első években volt jelentősége), elmondhatjuk, hogy 20 évig folyamatosan ellenfelek voltak. A választópolgárok tehát megszokták, hogy ez a két párt olyan messze van egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől. A legmélyebb torzsalkodások Kuncze Gábor akkori liberális pártelnök és Dávid Ibolya közt a 2002-es választási kampányban sokszor személyes veszekedéssé fajultak.

Két egymástól ennyire távol lévő politikai tömb összeboronálása láttán a választók számtalan kínos kérdést feltehetnek. Teljes joggal merülhet fel például a jelenlegi helyzet láttán a kérdés: vajon mindent fel lehet-e adni a hatalomért? Érdemes eladni a lelkünket, hogy bent maradjunk az országgyűlésben?

A kérdésre szinte felesleges is válaszolni, hiszen látjuk, mi zajlik. A probléma éppen az, hogy amiatt, ami a szemünk előtt hetek óta folyik, ezt a kérdést ennyire nyíltan fel lehet tenni. Merthogy a társadalom kevésbé naiv tagjai pontosan tisztában vannak azzal, mennyit ér meg egyeseknek a hatalom. Egyes emberek, sőt néha pártok is (lásd MSZMP-MSZP, vagy Fidesz), oly lazán váltanak köpönyeget, mint más alsónadrágot.

Ám az említett pártok közül az MSZP a cégér átfestésével könnyen megoldotta a kérdést, a Fidesz pedig viszonylag óvatosan mozdult a liberális oldalról a nemzeti felé. A jelenlegi helyzet ellenben annyira gyorsan történik, hogy még a politikailag vakoknak is könnyen szemet szúr.

Bármi áron babám

Az MDF és SZDSZ jelenlegi párzási rituáléja azonban rendkívül nyíltan, már-már melldöngetve szól arról: „mi bármit, de tényleg bármit megteszünk azért, hogy hatalomban maradhassunk.” Kevesen veszik észre, hogy e politikai pornót látva a demokrácia alapeszméje hihetetlen csorbát szenved.

A képviseleti demokrácia – aki nem tudná, jelenleg ezzel áltatjuk hivatalosan magunkat – lényege, hogy a társadalomban alulról alakulnak politikai szervezetek, melyek aztán kellő tömegbázissá szélesedve elindulhatnak a választáson. Ám sem az MDF, sem az SZDSZ mögött nincsen semmiféle tömegbázis. Néhány töredékszázaléknyi szavazó valóban bennünk látja a jövőt, de ezek lassan a párttagokra és rokonaikra szűkülnek. Egyetlen előnyük, hogy ismertek, hiszen jelenleg még parlamenti pártok. Így van annyi pénzük, illetve médiabefolyásuk, hogy üzeneteiket eljuttathassák a legeldugottabb helyekre is.

Jogilag semmiféle probléma nincs is ezzel, csupán átlép egy olyan morális határt, amit egy demokráciát a zászlajára tűző pártnak nem lenne szabad. Mondjuk ki: a reális társadalmi támogatottságukat nézve mindkét pártnak meg kellene buknia és ki kellene esnie a parlamentből.

Aztán, ha valóban van mögöttük komoly bázis, akkor a Parlamenten kívül is megmaradnak, hogy a következő választáson bizonyítsanak. Ha kiesnének az Országgyűlésből, de mégis megmaradnának, az világos bizonyíték lenne valódi értékeik erejére. De valószínű erre senki sem tenne nagy tétet. Ha az MDF és az SZDSZ nem jutna be, akkor ez a két párt úgy szétszéledne, mintha sohasem lett volna. És amint ezt belátjuk, el kell fogadjuk az előbbi kijelentés igazságát, miszerint nincs is keresnivalójuk a törvényhozásban.

Hogyan higgyünk?

Ráadásul úgy járják a köreiket egymással, hogy közben a programjukról alig tudni valamit. Az MDF persze naponta bombázza a sajtót mindenféle közleményeivel, meg állítólagos programjával, ám ha végre nyíltan kiderül, hogyan és milyen személyekkel jelenik meg az SZDSZ az MDF-ben, akkor logikus, hogy a program is megváltozik. Mert milyen pártszövetség az, (vagy nevezzük bárminek), ahol az SZDSZ adja a pénzt, a vidéki infrastruktúrát, de a programba nem szólhat egyáltalán bele? Hogyan hihetünk most az MDF programjának, ha esetleg két hét múlva az egész megváltozik az SZDSZ-szel kötött alku miatt?

Amit a két párt viselkedésében látunk, az az ország állapotára sajnos nagyon is jellemző kép. Az értékek teljes elhagyása, sőt, ami még rosszabb talán: fel nem ismerése. Kérdés, mikor és hogyan lesz ennek vége?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Füsti
2010. február 7. 15:24
Alapdogokban sose volt ellentét a 2 párt között (és a többi rendszerváltónak nevezett párt között) se, pl. a liberális szabadosságelveket,a 49es Sztálini alkotmányony nyugvó alaptörvényt, a globalizációt, a számonkéretetlenségüket, mind elfogadják, nagy részben csak előttünk játszódó szinjáték az egész Kossuth téri cirkusz, az igazi tét, és harc azon volt, hogy kinek jut nagyobb rész a koncból. Ebből a szempontból nézve nem is olyan fura, hogy 2 elvbe a megsemmisülés határán álló párt összefog.
Szerintem az Mdf önmagába Bokrossal bejuthatott volna, sajnos és nyerhett volna 4 évet, de most az Szdsz magával rántja és együtt buknak ki mind a ketten a parlamenből, és ezzel megszünik a kiváltságos státuszuk is, azaz nem lesz mentelmi joguk. És ahogy a Bkv és Suchlag ügyekben látjuk a számokérés, ha akadozva is, de elindult, és ha bukik egy két fejes, az esetleg borítja bilit, akkor is az elmult 20 év tűzközeli embereit sorba zárhatják előzetsbe, vagy kaphatnak lakhelyelhagyási tilalmat. Izgalmas éveknek nézhetünk elébe. Nem véletlenül félnek annyira a Jobbiktól.
nagyistvan004
2010. január 30. 08:50
Mindig csak arról van szó, hogy melyik pártnak mi a programja, de az embereket nem kérdezik meg, hogy valójában ők mit szeretnének. Ez az oldal azért jött létre, hogy ezt a hiányt pótolja, és bárki felvihesse azt, hogy mit vár el a jövendőbeli kormánytól.

http://ajanlomneked.webege.com/content/v%C3%A1laszt%C3%A1s-2010-mit-k%C3%ADv%C3%A1n-magyar-n%C3%A9p
fradilaci
2010. január 29. 15:42
A történelem szemétdombjára való ez a két kaméleon párt.De oda is fog kerülni!Csak a JOBBIK!Szebb Jövőt!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását