2024. május 2. - Zsigmond

Dilisek ezek a rómaiak?

Kedden kómában találnak egy nőt Róma környékén, az üggyel kapcsolatban letartóztatnak egy román férfit. Másnap megszületik egy rendelet az Európai Unió állampolgárainak kitoloncolásáról, amennyiben a közrendet fenyegetőnek találják őket. Igaza van Obelixn
2007. november 5. hétfő 07:29 - Pálfi Rita
Gyilkosság és reakció

Csütörtökön fogadták el a külföldiek kitiltását lehetővé tevő rendeletet és ezen a napon a kómába esett áldozat meghalt a kórházban. Pénteken már romániai romákat bántalmaztak a fővárosban. Szombatra a rendőrség felszámolta azt a sátortábort, ahol a feltételezett elkövető is lakott. Vasárnapra már neki is kezdenek a kitoloncolásnak: a románok mellett egy magyar férfit is visszaküldenének oda, ahonnan jött.

Emellett életbe lépett az itthon is jól ismert belpolitikai forgatókönyv: a jobboldal rögtön nekimegy a középbal kormánynak, hogy az nem képes az ország lakót megvédeni, a baloldal meg vádolja az ellenzéket, hogy az politikai hasznot kíván húzni a sajnálatos eseményekből.

Minden név Rómába vezet
Nem irigylésre méltó az a bemondó akinek erről az esetről kell beszámolni. A helyszín: Róma, a miniszterelnök Romano Prodi, a kisebbség roma, a nemzetiség román. Egyszóval roma románok esete Romano Prodi Rómájában.
Egy részről érthető az olasz felháborodás. Tény, hogy a román bevándorlók a felelősek az olasz fővárosban elkövetett bűncselekmények 75 százalékáért. A tábornagy feleségének halála és annak körülményei csak az utolsó cseppet jelentették egy régóta gyűlő pohárban.

Az is egyértelmű, hogy ilyen esetben a kormánynak és a város vezetőségének minden tőle telhetőt meg kell tennie a lakosság megnyugtatására, egyre csökkenő biztonságérzetük visszaállítására. Csak nem feltétlenül a legjobb módot találták meg a cél elérésére.

Mussolini, Benes olasz hangja

Az olasz szélsőjobb is azonnal reagált az eseményekre.  Alessandra Mussolini (Benito Mussolini unokája) azonnali távozásra szólította fel a román nagykövetet az ügy kapcsán. Hozzátéve, hogy a románok nemkívánatosak az országban.

Különvélemény

„Úgy fogunk eljárni, hogy ilyesmi ne ismétlődhessen meg” – nyilatkozta az olasz kormányfő csütörtökön. Erről valahogy Spielberg Különvélemény című filmje jut eszembe, ahol álmot látó jósok véleménye alapján előre letartóztatják azokat, akik bűncselekményt követtek volna el a jövőben. Magyarul hétfő este megálmodja valaki, hogy szerdán gyilkos lesz X.Y. jóravaló pénztárnokból. Kedden az illetőt letartóztatják. és börtönbe zárják a még el nem követett bűntényért. A film szerint.

A kitoloncolás az én értelmezésem szerint csak eső után köpönyeg lehet, vagy amennyiben nem kizárólag utólagos, akkor nagyon súlyos diszkriminációra van kilátás Olaszországban. Ugyanis mi más alapján választhatnák ki, hogy mely uniós állampolgárok különösen veszélyesek a közrendre, mintsem a létminimum közelében élő népcsoportokat górcső alá véve?

A veszélyes olasz népszokás

Kronológia
Október 30. Kedd:

Kómában találják a 47 éves Giovanna Reggianit, egy tengerésztiszt feleségét egy csatornában Róma közelében. Az üggyel kapcsolatban egy 24 éves román férfit tartóztatnak le.

Október 31. Szerda:

Az olasz kormány elfogad egy rendeletet, mely szerint akár 3 évre is kitilthatják Olaszországból a közbiztonságra hivatkozva az Európai Unió állampolgárait


November 1. Csütörtök:

Az olasz elnök csütörtökön aláírt a rendeletet, amely engedélyezi az Európai Unió országaiból származó idegenek kiutasítását a közrend nevében. A kómába esett nő belehalt sérüléseibe.

November 2.Péntek

Maszkos férfiak románokat vertek meg Róma egyik külvárosában. Az olasz kormány felemelte szavát az etnikai gyűlölet ellen.


November 3. Szombat

Felravatalozták a Jézus király (Cristo Re) templomban Rómában a csütörtökön elhunyt áldozatot. Giovanna Reggiani temetésén megjelent a konzervatív bevándorlási politikájáról ismert római főpolgármester, Valter Veltroni, a jobboldali ellenzék több politikusa, és Olaszország volt államfője is.

November 4. Vasárnap

Folytatódnak a hét közepén megkezdődött kitoloncolások, 4 román férfit már ki is utasítottak az országból. További háromra, köztük egy magyarra ugyanez a sors vár.
A másik nagy probléma az olasz felzúdulással a románok ellen, amitől a kormány is tart, a nép régi hagyományaiból még a mai napig erősen a köztudatban élő vendetta fogalma. A vérbosszú első lépése már megtörtént: péntek délután románokra támadtak egy parkolóban, 10-en bukósisakban, 3 emberre, egyértelműen nem önvédelmi, vagy bűnmegelőző célzattal.

A vendetta fogalomkörére jellemző, hogy egyfajta morális kötelességnek tartják: szégyen megtorlatlanul hagyni egy súlyosabb bűncselekményt. Ráadásul a rendelet az uniós polgárokról és a nyilatkozatok a románok itáliai bűnözéséről megmutatták a célpontot.

Az érem másik oldala

Harmadszor és nem utolsósorban nemcsak a csúnya, gonosz - a híradások többségében gondosan kiemelten roma származású - bevándorlók, vendégmunkások felelősségéről kellene beszélni. Bár természetesen nem várható el az olasz államtól és a munkáltatóktól, hogy tejjel-mézzel folyó Kánnaánnal várják az érkező külföldieket.

Azonban az sem segíti a munkára érkező csoportok beilleszkedését, hogy erős diszkriminációval szembesülnek nap mint nap. Kevesebb fizetést kapnak, nem fogadják be őket, szociális juttatásokra nem jogosultak, gyakran elkülönülten nomád körülmények között - mint például a szombaton megszüntetett sátortábor - laknak. Ezen a helyzeten a „veszélyes elemek” kitiltása az országból nem fog segíteni.

A román miniszterelnök is erre alapozta véleményét. Álláspontja szerint sem ő, sem Románia nem felelős a kialakult helyzetért. Megoldásnak az látja, hogy az országba érkezőknek munkát adjanak az olaszok. Kiemelte a kormány felelősségét is: hogy túlságosan politikai szempontból közelítenek a témához. Ők tehetnek arról, hogy a helyzet ennyire elmérgesedett: túl sok a munka és papír nélküli román Itáliában.

Érdekvédő szervezet is hallatta a hangját az ügyben azt kifogásolva, hogy lépten nyomon hangsúlyozzák, hogy roma származású elkövetőről van szó, így túlságosan is etnikumhoz kötik az esetet.



A tyúk volt előbb vagy a tojás?

Ma már nem lehet megmondani, hogy eleve az olaszok voltak túl elutasítóak az érkező román vendégmunkásokkal, és bár hagyták őket bemenni az országba, de munkát már nem adtak. Vagy a románok érkezésétől fogva fokozatosan növekvő bűnözési mutatók tették egyre szigorúbbá a mediterrán népet szomszédainkkal szemben.

Az ügynek már magyar vonatkozása is van: hétvégén elrendelték három ember kitoloncolását, közülük az egyik magyarnak vallotta magát. A 33 éves hajléktalan a hatóságok szerint illegálisan immár 10 éve tartózkodik Itáliában. Erőszakos cselekedetek, fegyverbirtoklás és részegeskedés van a számláján.

Az akció keretében már kiutasítottak négy román állampolgárt. A hétvégén a római rendőrprefektus három személy kitoloncolását rendelte el, két románét és a fent említett, magát magyarnak valló férfiét.

És akkor már teljesen magyar vizek felé evezve. Ha tényleg létezik a modern kollektív bűnösség elve - mert ahogy elnézem az olaszok szerint minden román gyanús -, akkor nem tudom, hogy mi lesz a Bicskén késelő kubai menekültek sorsa, mert hogy ők Kubába nem mehetnek vissza, az biztos…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását