2024. május 20. - Bernát, Felícia

Almunia nagyra értékeli a magyarok erőfeszítéseit

"Nagyra értékelem a magyar hatóságok és a magyar lakosság erőfeszítéseit, amelyet a globális válság közepette tettek annak érdekében, hogy csökkentsék a költségvetési hiányt, fokozzák a pénzügyi fenntarthatóságot, és megőrizzék a makrogazdasági stabilitást" - emelte ki Joaquín Almunia gazdasági és monetáris ügyekért felelős EU-biztos szerdán Brüsszelben közzétett írásos nyilatkozatában.
2010. január 27. szerda 19:06 - HírExtra
A globális pénzügyi válság következtében tapasztalt súlyos gazdasági visszaesés közepette Magyarországnak sikerült elérnie, hogy a költségvetési hiány ne lépje túl a GDP 3,9 százalékát.

Ami - összhangban a megállapodás szerinti célkitűzéssel - a költségvetési megtakarításokra irányuló intézkedéseknek és az országgyűlés által elfogadott 2010. évi költségvetésnek köszönhető" - fogalmazott a biztos. Hozzátette azt is, hogy az EU-nak és Magyarországnak mindent meg kell tennie "annak érdekében, hogy a jövőben a deficitcélokat teljesítsük, és erősebb és fenntarthatóbb gazdasági tevékenységet végezzünk".

Almunia az Európai Bizottság szerdán kiadott értékeléséhez kapcsolódóan tette közzé nyilatkozatát, és ebben megerősítette, hogy az említett "lépések eredményképpen Magyarország megfelel a pénzügyminiszteri tanács legutóbb közzétett, 2009. júliusi ajánlásainak". Kitért a biztos arra is, hogy "az Európai Unió egyetértésével rendelkezésre bocsátott 6,5 milliárd eurós kölcsönt is tartalmazó támogatáscsomag a pénzügyek területén tapasztalt feszültség és a külső finanszírozási nyomás enyhítése révén hozzájárult a magyarországi gazdasági helyzet és a kilátások javulásához".

"A nemrégiben bekövetkezett kedvező fordulatra azonban nem kerülhetett volna sor az intézkedések hiányában, illetve ha azokat a magyar társadalom nem fogadja el" - tette hozzá. "Örömömre szolgál, hogy a magyarországi helyzet jelentősen javult, melynek következtében a magyar hatóságok jelenleg nem tartanak igényt a kölcsön 1 milliárd eurónyi utolsó részletére" - szögezte le Almunia. Kifejtette: "az idei év várhatóan javulást hoz az EU és Magyarország gazdasági helyzetében, azonban továbbra is folyamatos erőfeszítésekre van szükségünk, különösen a költségvetési hiány tekintetében".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását