2024. április 30. - Katalin, Kitti

Lezsák: nagyobb támogatás kell a magyar értékeknek

Lezsák Sándor szerint nagyobb figyelmet kell fordítani a helyi értékekre és a Hungarikumokra a jövőben, ezek ugyanis az ország kirakatát alkotják.
2010. január 26. kedd 22:00 - HírExtra
Az Országgyűlés fideszes alelnöke a Helyi értékek – Hungarikumok Csongrád megyében címmel megrendezett keddi konferencián, Hódmezővásárhelyen elmondta: a jövőben a meglévő helyi erőfeszítéseket jobban segíteni kell állami szerepvállalással, mert nagyon sok a sorsára hagyott helyi érték, amely elhal, ha nem kapja meg a kellő támogatást.

Erre a tervek szerint a jövőben adótámogatás, és központi költségvetési forrás is rendelkezésre áll majd - tette hozzá a politikus.

A Csongrád Megyei Közművelődési Pedagógiai és Sportintézmény ÁMK és Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezésében megrendezett eseményen Lezsák Sándor az MTI-nek kifejtette: a következő esztendőkben a meglévő helyi erőfeszítéseket jobban segíteni kell állami támogatással, ugyanolyan figyelmet kell adni, mint amilyet egy francia, egy német, egy olasz állam ad a saját értékeinek.

„Ezért az országgyűlésben először egy országgyűlési határozattal késztettük a kormányzatot egy leltár elkészítésére, s most készítjük elő a Hungarikumokról szóló törvényt, melynek megalkotása már az új Országgyűlés feladata lesz” – mondta a parlament alelnöke.

Az értékek rendszere a tervek szerint több szintű lesz, a helyi, a megyei, és a Kárpát-medencei magyarság öröksége. A piramis csúcsán ott lesz majd az Unió által is támogatott Hungarikum. Utóbbi számának növelése, az Európai parlamenti képviselők felelőssége lesz, hogy minél több terméknek teremtsék meg a feljutási lehetőséget, azaz a forrásokat kapják meg a magyar termékek is - fejtette ki.

Mint mondta, a jövőben a tervek szerint két forrás áll majd rendelkezésre az értékek megőrzésére. Lehetőség lesz az adókedvezmény megadására a helyi érték megteremtőjének, emellett a központi költségvetésből megpályázható összeg is rendelkezésre áll majd - mondta Lezsák Sándor.

Csongrád megye kistérségeiben eddig több mint ezer olyan, a magyar kultúrához köthető helyi érték gyűlt össze, amelyek megőrzése fontos lenne - mondta el a konferencia előtt az MTI-nek a megyei közgyűlés alelnöke, Zakar Péter.

Hozzátette: ezek eddig Csongrádon, Szentesen, Kisteleken, Szegeden és Hódmezővásárhelyen mutatkoztak be. A munka március végéig folytatódik Makón és Mórahalmon. A megyei leltár elkészültét követően, a közgyűlés feladata lesz az örökségből kiválasztani a támogatásra legméltóbbakat - mondta Zakar Péter, hozzátéve: a programsorozat végén a tervek szerint az összes Csongrád megyei értéket bemutatják majd az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását