2024. május 18. - Erik, Alexandra

Komplett hülyének nézik a nyugdíjasokat (is)

A Fidesz és az MSZP is megkérdezné az embereket ugyanazokról a nyugdíj-kérdésekről, miután a két párt szinte minden érdemi vitát nélkülöző médiahadjáratban bombázta szét egymást ugyanezen témában. Miért jó nekik ez?
2010. január 25. hétfő 12:35 - Pásztor Balázs
Harc 2,7 millió voksért - meg a többiért

Bokros is beszáll
A svéd modell mellett szállt síkra Bokros Lajos tegnap, amikor az MDF választási programjának vitaanyagát ismertette. A mostani nyugdíjrendszer szerinte nem tartható fenn, „a svéd modell lenne kívánatos”. Nem gondolhatja senki, hogy a Svédországban működő, sokpárti konszenzussal elfogadott modell életidegen, embertelen lenne – érvelt az MDF miniszterelnök-jelöltje.
Az MDF programja szerint minden 18 évesnél idősebbnek - az egyetemistáknak és a nyugdíjasoknak is – fizetnie kell tételes egészségügyi hozzájárulást. Az államháztartás terén reformok kritikus tömegére van szükség - mondta Bokros, aki kérdésünkre, hogy az MDF-program mennyiben fedi le a Reformok kritikus tömege című tanulmányát, azt mondta: „a program több is, kevesebb is lesz”, de a célok ugyanazok. (nol.hu)
„Emelkedik a nyugdíjkorhatár, változik a nyugdíj növelésének módszere, megmarad a korengedményes nyugdíjazás lehetősége, többletemelésben részesül számos nyugdíjas korosztály - néhány konkrét módosítás 2010-ben, amelyeknek a mostani és a leendő nyugdíjasokra, illetve a járandóságok finanszírozhatóságára gyakorolt hatásairól is vitázhatna kormánypárt és ellenzék” - kezdi a HVG nyugdíjelemző cikke, amely gazdasági alapokon veszi górcső alá, és boncolja fel a nyugdíj kérdését, hisz rajta kívül más úgyse teszi ezt meg.

Ugyanis mind a jelenlegi kormánypárt, mind az őt éppen váltani készülő Fidesz csupán addig képes eljutni a nyugdíj-kommunikációban, hogy a másik a "nagy-csúnya-gonosz", aki tönkretenné az időseket, de majd ő megvédi tőle a szegény időseket. A Fideszt a nem is olyan szörnyű, de annál is szörnyűbbnek beállított svéd modell bevezetésének tervével vádolják, az MSZP-t meg azzal, hogy a 13. havi alamizsna elvétele után újabb megszorításokat tervez az idősek pénztárcája körül. Erre természetesen hatalmas, fizetett hirdetésekben, fórumokon, nevetséges nyilatkozatokban, és minden más elképzelhető helyen felhívják a figyelmet, az érdemi kommunikáció leghalványabb jele nélkül. De nekik ez sem volt elég.

Írd alá, mert nekik jó lesz

A Fidesz szombat délután jelentette be, hogy főként nyugdíjasok részére kiküldött cetlikben fogja megkérdezni a választóit, hogy mi a véleményük bizonyos nyugdíjkérdésekről - majd, mint a jó majom, pár órával később az MSZP is megcsinálta ugyanezt. Természetesen ne ringassuk magunkat olyan tévhitekbe, hogy a két nagypárt az átlagpolgároktól elvárna bármilyen olyan dolgot, amely többet igényel a hatvanas IQ-nál: csupán pár kérdés szerepel rajta, amire egy igent, vagy egy nemet lehet beikszelni. A kérdések pedig egyértelműen a nyugdíjasok érdekeit nézik - a többségi társadalmi-, és a költségvetési érdekek teljes figyelmen kívül hagyásával - így minden nyugdíjas az igeneket fogja aláhúzni, tehát az egésznek látszólag semmi értelme.

Már csak azért sem, mert mind a két párt kérdései gyakorlatilag ugyanazok: egyetértenek-e azzal, hogy ne emelkedjen 70 évre a nyugdíjkorhatár, és hogy ne csökkenjen 15-20 százalékkal az újonnan nyugdíjba vonulók nyugdíja. Az egyetlen kivétel az, hogy a Fidesznél harmadikként a „ne lehessen privatizálni a nyugdíjpénztárakat” szerepelt, míg az MSZP-nél, az „éves nyugdíjemelést a jelenlegi rendszerben számolják ki, azaz megfelelő mértékű gazdasági növekedés esetén a nyugdíjakat az inflációt meghaladó mértékben kelljen emelni.”

A Fidesz szerint azért kérdezik meg ezeket, mert a választók véleményére is kíváncsiak. Azonban ez csupán olcsó néphülyítés, ugyanis ha tényleg ez lenne az igazság, akkor valami olyat kérdeznének, amelyre adott válasznak komoly nyugdíjpolitika-irány befolyásoló hatása is van. A kérdések azért is értelmetlenek, mert nagyrészt a nyugdíjasokat kérdezték meg (annak ellenére,. hogy a kérdések nagy része a leendő nyugdíjasokat érinti), akik nyilván a saját érdekeiket nézve fognak ikszelni - tegyék azt bármelyik párt adatlapjára is. De akkor miért éri ez meg a pártoknak? - elvégre iszonyatos költsége van egy ilyen műveletnek.

A válasz egyszerű: aki visszaküldi a lapot, az pártszimpatizáns, így az adatai a mehetnek is be az adatbázisba, aminek frissítése a választások előtt kulcsfontosságú. Mivel a nyugdíjasok vannak - a különböző társadalmi csoportokat tekintve - a legtöbben, ezért nyilván az ő adataik begyűjtése a legfontosabb. És mint tudjuk, az adatgyűjtés hiába bűncselekmény, nem jár érte semmilyen büntetés.

Mi jön még?

Ha a két nagy párt már most szövetséget köt a választók adatainak begyűjtéséért, miközben extrém-demagóg módon kampányolnak egymás demagógiái ellen, akkor a politikai iránt még esetleg érdeklődő választónak érdemes pár hónapra külföldre távoznia - mert ennél csak rosszabb lesz.

Szakmaiságba át-át csapó, érdemi vitával eddig csak az MDF, az LMP és furcsa mód a Jobbik próbálkozott meg, azonban a nagy pártok nincsenek hozzászokva ehhez a stílushoz, így jobb híján nem reagálnak a kicsik „izgága piszkálódásaira”. Inkább bedobják a ringbe két fejre esett - és ettől megvadult - pitbullként Szijjártó Pétert és Nyakó Istvánt, hogy fröcsögő nyilatkozatharcukkal szórakoztassák a jónépet. Ha nincs kenyér, legalább cirkusz legyen.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását