2024. május 3. - Tímea, Irma

Mesterházy kitálalt

Mesterházy Attila egyfajta ars poeticát adott, mikor bejelentette, mi az a három fő vonal, amire a szocialisták a kampányukat felépítik. De vajon mennyire tarthatók be ezek a célok?
2010. január 25. hétfő 08:40 - Pénzes Dávid
Nehéz feladat előtt áll az MSZP a kampányban. Ezt Mesterházy Attila a párt miniszterelnök-jelöltje mondta ki. Persze nem kell ehhez miniszterelnök-jelöltnek lenni, hiszen a közvélemény-kutatások szomorú számai önmagukért beszélnek. Mesterházy szerint ebben a nehéz időszakban három dologra kell fókuszálnia a pártnak: „be kell számolnia az eredményekről, rá kell mutatnia ellenfeleik hazug szemfényvesztéseire és el kell mondania, milyen Magyarországban gondolkodnak a válság utáni időszakban.” Vegyük végig, mit is jelent ez, mire készülhetünk.

Szinte mindenki egyetért abban, hogy a rendszerváltás első húsz éve valójában átmenet volt, és mostantól – az új kormánytól kezdve – jöhet a tényleges új rendszer, az új Magyarország. Ez azt is jelenti, hogy ez elmúlt húsz évet egységében kell tekintenünk, azaz honnan hova jutottunk és ami fontosabb, kiknek a vezetésével. Húsz év alatt 12 évig vezette szocialista kormány az országot, ebből az utolsó nyolcat egyhuzamban. És hova jutottunk? Nos, valójában ezt a kérdést teszi fel Mesterházy Attila is magának, és pártjának. Nagyon helyesen. Hiszen a választó ez alapján dönthet igazán.

Eredmények…?

MSZP-s kijelentések
Molnár Zsolt budapesti pártalelnök, fővárosi kampányfőnök újságíróknak megjegyezte, hogy a párt budapesti támogatottsága sokkal magasabb az országosnál; és minden olyan körzetet kiemelten kezelnek, ahol az elmúlt választásokon mandátumot szereztek. „Két félidőben játszunk, de egy meccset vívunk meg”, fogalmazott Molnár, utalva arra, hogy ősszel szerintük szocialista lesz a főpolgármester. Horváth Csaba budapesti kormánybiztos úgy nyilatkozott: száz éve nem volt olyan fejlesztési dömping, mint az elmúlt időszakban. „Cél, hogy az eddig elért eredményeinket bemutatva visszaszerezzük hitelességünket”, tette hozzá. (nol.hu)
Nehéz feladata lesz Mesterházynak, ha erre a kérdésre pártja számára pozitív kicsengésű választ kíván adni. Mert mit is ért el a Magyar Szocialista Párt? Épített számtalan autópályát. Ezzel értékes a tranzitországgá fejlesztette hazánkat Európa és a Balkán illetve Kis-Ázsia között. Ez jó pont. Ha ez egy hosszú távú koncepció része lett volna, akkor elégedettek is lehetnénk a párt teljesítményével.

De sajnos a tranzitország-létéhez szükség lett volna komoly logisztikai központok kialakítására és a vasúthálózat fejlesztésére is. A logisztikai központok csak felemásan épültek ki, a vasutat pedig teljesen magára hagyták, sőt visszafejlesztették. Ez már nem annyira jó pont. Arról pedig inkább hallgassunk, hogy milyen áron építettük meg azokat az autópályákat…

Nyugdíj és oktatás

A nyugdíjasok számára bevezették a 13. havi nyugdíjat. Ez megint jó pont – ez a párt törődik a nyugdíjasokkal. De itt is adódik a kérdés: milyen áron? A hitelekből nem a gazdaságba pumpálták a pénzeket, hanem nagylelkűen szétosztották az idősek közt. Szerencsére rá is jöttek ennek visszásságára, és megszüntették. Ez persze a nyugdíjasok számára nem annyira jó pont.

Az oktatást szépen lassan liberális elvek szerint átalakították – de ennek egyelőre nem látszanak igazán a jó oldalai, így ezzel nehezen lehet kampányolni. Esetleg azzal, hogy az oktatási intézmények infrastrukúrájába sok pénzt beletettek. Belekezdtek az egészségügy átalakításába, de itt sem értek el átütő sikereket, ahogy a kormányzati negyed sem épült fel. Gyurcsány Ferenc a 2006-os kampányában számtalan csodálatos ígéretet tett. Ezek közül azonban egy sem valósult meg. Az eredmények bemutatásának tekintetében tehát bajban lehet az MSZP.

Leplezés

Az ellenfelek hazug szemfényvesztéseinek leleplezése sokkal több pozitív hozadékkal kecsegtet. A Fidesz egymásnak teljesen ellentmondó kijelentései a gazdaság vagy a szociális juttatások területén (pl. nyugdíjkérdésben) könnyű célpontot adnak. A legnagyobb ellenzéki párt valóban szemfényvesztéssel operál – ez a politikai kampányok velejárója. Ha az MSZP ebben nem akar partner lenni, az becsülendő hozzáállás, más kérdés hogy nehezen hihető. Gondoljunk a nyugdíjakkal kapcsolatos szocialista félrebeszélésre: az érdemi vita és a Fidesz szemfényvesztéseinek leleplezése helyett jött a gyűlöletkampány.

Mesterházy Attila harmadik célkitűzése szerint a párt elárulja, hogyan képzeli a válság utáni időszakot. Ha az MSZP tartja a szavát, akkor ez nem ígérgetésekben, hanem valós tervekben ölt majd testet. Egyelőre erről keveset tudni. Egyetlen támpontunk a nyugdíjjal kapcsolatos Mesterházy bejelentés, miszerint megdupláznák a méltányossági nyugdíjkasszát, bevezetnék a temetési költségeket enyhítő kegyeleti támogatást, valamint úgy módosítanák a BTK-t, hogy minden gazember kétszer is meggondolja, kezet emel-e az idős emberekre.

Bárhogyan is próbálnánk belemagyarázni, sajnos ez messze nem mondható szakmai víziónak. A nyugdíjreform elkerülhetetlen feladata a következő kormányzatnak, ezért tényleg jó volna tudni az MSZP elképzeléseit ebben a kérdésben. Reméljük, nem csupán ezek az értelmetlen ígéretek vannak a tarsolyukban. Az MSZP jövőképére vonatkozó egyéb bejelentés még nem történt.

Ezek alapján csak ismételni tudjuk Mesterházy Attila éleslátó megjegyzését: az MSZP valóban nagyon nehéz feladat előtt áll.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

fradilaci
2010. január 25. 15:19
Mindegy mit mond ez a paprikajancsi minden szava hazugság!Volt 8évük és nem csináltak semmit.Szebb Jövőt!!!
p-Aga
2010. január 25. 11:42
Kövezzenek meg, de én ennek az elemzésnek még igazat is adok!
Azt viszont teljes képtelenségnek tartom, hogy ezzel a bagázzsal (ld.: tervezett országos lista) eredményeket képes elérni.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását