2024. április 28. - Valéria

Biodivatbemutató az ENSZ-ben

Mintegy ötven divattervező bambusz-, kender- és rafiaszövetből, illetve biogyapotból készült kreációját mutatták be a genfi ENSZ-székházban annak bizonyítására, hogy megvalósítható a biológiai sokféleségre gondot viselő divat.
2010. január 24. vasárnap 17:40 - HírExtra
„A biológiai sokszínűség kimerülése valósággá vált. Túlságosan kihasználjuk természeti kincseinket - figyelmeztetett Lucas Assuncao, az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának (UNCTAD) munkatársa az alkalomból. - Márpedig valódi igény van az új anyagok iránt az egyre inkább környezettudatos luxuságazatban, így alkalmunk van befolyásolni a piacokat”.

A Green2greener társaság Ecochic névre keresztelt divatbemutatóján divattervezők szója, bambusz, selyem, biogyapot, alpakka és ananászrost alapanyagokból készült ruhakölteményeit vonultatták fel az ENSZ Emberjogi Tanácsának termében.
John Rocha brit divattervezőnek az ötvenes éveket idéző sötétkék, könnyű, habos és áttetsző öltözéke például bambuszszövetből készült.

A Fülöp-szigeti Oliver Tolentino sötét bézs színű rokokó ruhája ananászrost alapanyagú volt. A kameruni Anggy Haif piros és narancssárga színű ruhakölteményét mutatta be: ő gyakran alkalmaz rafiát is, és növényi eredetű "bőrt" gyártat fakéregből.

A gyökereket, szalmát és magvakat sem nélkülöző kreációk forgalmazása időnként korlátokba ütközik: például 2005-ben egy ingkollekció hatalmas sikert aratott, ám a megrendeléseket alapanyaghiány miatt le kellett mondani.

A bőrfeldolgozás, a lenáztatási technológiák, a szövetfehérítés és festés roppant szennyező eljárások, amelyek az UNCTAD szerint veszélyeztetik a biodiverzitást és hatalmas energiamennyiséget fogyasztanak. A gyapottermesztés egymaga a világban évente felhasznált növényvédőszerek 11 százalékát emészti fel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását