2024. május 12. - Pongrác

Továbbra is törékeny az etnikumközi béke Koszovóban

Az ENSZ koszovói különmegbízottja legújabb jelentésében megállapítja, hogy a béke továbbra is törékeny a függetlenségét csaknem két éve kinyilvánító Koszovóban, és változatlanul nagy a feszültség a szerb kisebbség és az albán többség között.
2010. január 23. szombat 18:46 - HírExtra
Lambert Zannier az ENSZ Biztonsági Tanácsának Koszovóval foglalkozó pénteki ülésén felszólalva leszögezte: bár meredeken nőtt azoknak - a volt szerbiai tartományon belül elköltözni vagy onnan távozni kényszerülő - menekülteknek a száma, akik visszatértek eredeti lakóhelyükre, a gazdasági távlatok hiánya és a biztonsági aggodalmak miatt az ENSZ-nek nem sikerült elérnie céljait Koszovóban.

Zannier egy héttel azután terjesztette az ENSZ BT elé jelentését, hogy Ban Ki Mun főtitkár közzétette saját negyedéves koszovói jelentését. Ban ebben megállapította, hogy változatlanul fennáll az etnikumközi feszültség Mitrovica északi részén, az általános biztonsági helyzet pedig "viszonylag nyugodt, de potenciálisan törékeny".

Koszovó 2008 februárjában kinyilvánította függetlenségét és elszakadását Szerbiától. Azóta 65 ország - az Európai Unió 27 tagállama közül 22, benne Magyarország, a 28 NATO-tagország közül pedig 24 - ismerte el az új államot. Szerbia a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordult, kérve annak megállapítását, hogy nem volt-e törvénysértő a függetlenség kinyilvánítása.

A BT-ülésen jelen lévő Boris Tadic szerb elnök megerősítette, hogy Szerbia "sem közvetve, sem közvetlenül soha nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét". Kijelentette, hogy egyedül párbeszéd útján lehet tartós eredményt elérni. "Szerbia a megoldatlan politikai ellentéteket tárgyalások útján szeretné rendezni. Alapvetően elköteleztük magunkat amellett, hogy a 2010-es esztendőt a békés megoldások évévé tegyük" - hangsúlyozta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását