2024. május 7. - Gizella

Kóka Egyiptom mellett tette le a voksát

Egyiptom csatlakozását javasolta a Nabucco projektnek politikai támogatást nyújtó International Nabucco Boardhoz Kóka János, az SZDSZ parlamenti frakcióvezetője, az Országgyűlés Nabucco földgázvezeték előkészítésének és megvalósításának folyamatát segítő parlamenti eseti bizottság elnöke.
2010. január 20. szerda 17:01 - HírExtra
A politikus szerdán Budapesten Bayer Mihály Nabucco-nagykövettel közösen tartott sajtóbeszélgetésen közölte: egyiptomi látogatásán javasolta tárgyalópartnereinek, hogy csatlakozzanak a még alakuló International Nabucco Boardhoz. A szerdai beszélgetésen elhangzott, hogy Egyiptom hatalmas 2800 milliárd köbméter földgázkészlettel rendelkezik.

A kitermelt mennyiséget jelenleg két cseppfolyós gáz (LNG) terminálról, illetve egy mindössze egymilliárd köbméter kapacitású Szíriába üzemelő vezetéken exportálják, amit Törökországig szeretnének meghosszabbítani. Összehasonlításként: Magyarországon a háztartások, az áramtermelő erőművek és az egyéb felhasználok évente mintegy 13-14 milliárd köbméter földgázt használnak fel.

Bayer Mihály tájékoztatása szerint továbbra is szükség van politikai-diplomáciai támogatásra a Nabucco megvalósításához, de a fő feladat most már a projektet megvalósító Nemzetközi Nabucco Konzorciumra (NIC) hárul. A nagykövet reményei szerint az év végéig megszületik a végleges befektetői döntés, és 2011-ben elkezdődhet az építkezés.

Kóka János újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: nem tart attól, hogy a következő kormány támogatása lanyhulna, amit alátámaszt a parlament eseti bizottságának az összes parlamenti párt részvételével eddig elvégzett munkája.

Bayer Mihály magyarázata szerint a Nabucco projekt előrehaladásának nehézségei annak "úttörő jellegéből" fakadnak. A projekt megvalósításának sikere példa lesz majd más, hasonló közös projektekhez, kudarca viszont megnehezítené azokat.

A Nabucco-vezeték építésében a Mol mellett az osztrák OMV, a román Transgaz, a török Botas, a bolgár Bulgargaz, valamint a német RWE vesz részt és jelezte részvételi szándékát a francia Gaz de France is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását