Kóka Egyiptom mellett tette le a voksát

Egyiptom csatlakozását javasolta a Nabucco projektnek politikai támogatást nyújtó International Nabucco Boardhoz Kóka János, az SZDSZ parlamenti frakcióvezetője, az Országgyűlés Nabucco földgázvezeték előkészítésének és megvalósításának folyamatát segítő parlamenti eseti bizottság elnöke.

A politikus szerdán Budapesten Bayer Mihály Nabucco-nagykövettel közösen tartott sajtóbeszélgetésen közölte: egyiptomi látogatásán javasolta tárgyalópartnereinek, hogy csatlakozzanak a még alakuló International Nabucco Boardhoz. A szerdai beszélgetésen elhangzott, hogy Egyiptom hatalmas 2800 milliárd köbméter földgázkészlettel rendelkezik.

A kitermelt mennyiséget jelenleg két cseppfolyós gáz (LNG) terminálról, illetve egy mindössze egymilliárd köbméter kapacitású Szíriába üzemelő vezetéken exportálják, amit Törökországig szeretnének meghosszabbítani. Összehasonlításként: Magyarországon a háztartások, az áramtermelő erőművek és az egyéb felhasználok évente mintegy 13-14 milliárd köbméter földgázt használnak fel.

Bayer Mihály tájékoztatása szerint továbbra is szükség van politikai-diplomáciai támogatásra a Nabucco megvalósításához, de a fő feladat most már a projektet megvalósító Nemzetközi Nabucco Konzorciumra (NIC) hárul. A nagykövet reményei szerint az év végéig megszületik a végleges befektetői döntés, és 2011-ben elkezdődhet az építkezés.

Kóka János újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: nem tart attól, hogy a következő kormány támogatása lanyhulna, amit alátámaszt a parlament eseti bizottságának az összes parlamenti párt részvételével eddig elvégzett munkája.

Bayer Mihály magyarázata szerint a Nabucco projekt előrehaladásának nehézségei annak "úttörő jellegéből" fakadnak. A projekt megvalósításának sikere példa lesz majd más, hasonló közös projektekhez, kudarca viszont megnehezítené azokat.

A Nabucco-vezeték építésében a Mol mellett az osztrák OMV, a román Transgaz, a török Botas, a bolgár Bulgargaz, valamint a német RWE vesz részt és jelezte részvételi szándékát a francia Gaz de France is.
Forrás: MTI