2024. április 26. - Ervin

Dávid Ibolya bármit, bárkivel 5 százalékért?

"Végy egy lejárt szavatosságú közgazdászt, adj hozzá két egymást korábban mélységesen utáló pártot, pár befolyásos szponzort és nevezd el Demokratikus Centrumnak! Ez a politika receptje az MDF szerint" - mondta Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) szóvivője a párt performansszal egybekötött sajtótájékoztatóján.
2010. január 20. szerda 20:30 - Pásztor Balázs
Performansz

Az LMP kissé késve, de igen ötletesen mondta el véleményét a nagy MDF-SZDSZ összeborulásról, vagyis a „deBokratikus kartellről”. Egy nyilvános árverést rendeztek az MDF listás helyeiért - hangsúlyozva, hogy bárki megszerezheti őket, akinek van elég pénze. Egy-egy aktivista Schmuck Andort (a Tisztelet Társasága vezetőjét), Bokros Lajost (az MDF miniszterelnök-jelöltjét) Dávid Ibolyát (az MDF elnökét), és Retkes Atillát (az SZDSZ elnökét) személyesítette meg egy-egy maszk segítségével.

Az egybegyűltek ezután kenőpénzzel, EU-s pénzzel, pályázati pénzzel, kurva sok pénzzel, és egyéb pénznemekkel licitáltak a helyekért, amikből az elsőt Schmuck, a másodikat Bokros, a harmadikat pedig Retkes szerezte meg. Miután mindannyian kiültek, a következő „gondolatok” jelent meg a fejük felett: „Nyugdíjas szavazat eladó” (Schmuck) „5 százalékért bármit, bárkit!” (Dávid) „Eladom a pártom, feladom az eszméim” (Retkes) „Fizessenek a szegények!”(Bokros).



Az előadás közben az is elhangzott, hogy reményeik szerint a választók megtanulják majd, mit is jelent a politikai újrahasznosítás, és külön válogatják az elhasználódott politikusokat, valamint a lejárt szavatosságú közgazdászokat a többiektől. Lezárásként pedig hozzátették, hogy a szavazás az interneten, többek közt a Vaterán fog majd folytatódni.

Beszéd és közlemény

Schffer András, az LMP szóvivője az esemény után kifejtette, hogy nem a finanszírozóké, hanem a választóké kellene hogy legyen a demokrácia, és az amit az MDF csinál, az nem mehet tovább. Továbbá reményét fejezte ki, hogy a választások után a jelenlegi politikusok elvonulnak, és újaknak adják át a helyüket - célozva az újonnan élétrejött pártokva is Ehhez jön még az LMP esettel kapcsolatos közleménye:

"Az LMP továbbra sem száll be a sárdobálásba, és nem foglalkozik az egyes pártok zavaros ügyeivel. Az MDF-SZDSZ affér azonban kiváló példája annak, hogy elmondjuk, milyennek nem kellene lennie a politikának. Az MDF-ben jól megférnek egymás mellett a bukott liberális és konzervatív politikusok, az LMP-ben viszont jól megférnek egymás mellett a liberális és konzervatív értékek. Az MDF és az SZDSZ politikusaiban csak az a közös, hogy az elmúlt években mindannyian elveszítették a politikai hitelüket. A pénzügyit azonban úgy tűnik nem, és továbbra is számíthatnak bizonyos üzleti körök támogatására.

Ezen kívül egyedül Bokros Lajosra számíthatnak, akiről talán sokan gondolják, hogy képes lenne rendbe tenni a gazdaságot, ám valójában a magyar gazdaság kifulladása jelentős részben éppen a Bokros-féle neoliberális gazdaságpolitikának köszönhető. Azt azonban készséggel elismerjük, hogy Bokros egy dologban mindenképpen következetes: nem csak az energiaszolgáltatásokat, az egészségügyet és a felsőoktatást privatizálná, hanem a kampány finanszírozása érdekében kiárusítja az MDF-et is.

A Lehet Más a Politika hisz abban, hogy létezik olyan politikai alternatíva, amelyik a választók, nem pedig a politikusok érdekeit szolgálja. A nyitás politikáját az állampolgárok felé kell meghirdetni: az LMP olyan demokráciáért száll síkra, ahol az emberek részt vehetnek az őket érintő önkormányzati, kormányzati és hatósági döntéshozatalban és aktívan ellenőrizhetik azt. Mindannyiunk életesélyeinek növelése, nem pedig a bukott politikai elit túlélési esélyének megteremtése mellett teszi le a voksát, aki az LMP-re szavaz."
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

malkom
2010. január 23. 15:20
A jelenlegi politikai helyzetben a jozan partoknak, tehat a Fideszt es a Jobbikot kiveve az osszesnek, mind ossze kellene fogniuk, amolyan nepfrontban. Minden mas megkozelites gyermeteg, megmosolyogtato. Ebbol a szempontbol a David Ibolya tetteivel fokozatosan nagy "allamferfiva" novi ki magat. Meghokkento, hogy Retkes Attila, akinek megvalasztasa altalaban meglepeteskent hatott es ertetlenul fogadtak ilyen sulyos, eloremutato dontes kepviseletevel lephet be a meghatarozo politikusok korebe, felteve, ha ez az ut sikeres lesz. De a mostani helyzetben mindenkinek maximalis szemelyi kockazatot kell vallalnia.
sackhoes
2010. január 21. 16:34
Szerintem az MDF sikeresen bekerulhetne a Parlamentbe sajat erejen, de az SzDSz-el kotott erdekszovetseg sok tamogatot eltaszit a parttol. A fuldoklo SzDSz megmentese veszelybe hozza a mentot. Boven van ido esetleges targyalasokra a valasztasok utan is.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását