2024. május 18. - Erik, Alexandra

254-en csatlakoztak a banki magatartási kódexhez

A magyarországi hitelező intézmények 78 százaléka, 254 hitelező vállalkozás csatlakozott január 13-ig a hónap elején hatályba lépett banki magatartási kódexhez a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nyilvántartása szerint.
2010. január 14. csütörtök 22:05 - HírExtra
A PSZÁF csütörtökön a honlapján közzétette azon intézmények listáját is, amelyek lakossági hitelezéssel és pénzügyi lízinggel foglalkoznak, de nem csatlakoztak a kódexhez. A nem csatlakozott intézmények száma 59, amelyből 3 hitelintézet vagy hitelintézeti fióktelep, nevezetesen a Bank of China (Hungária) Hitelintézet Zrt., az AXA Bank Europe SA. Magyarországi Fióktelepe és az Oberbank AG Magyarországi Fióktelepe.

A felügyelet megnevezte azon intézményeket is, amelyek már kifejezték szándékukat a csatlakozásra, de erre bizonyos feltételek bekövetkezését követően kerülhet sor. Az ilyen, csatlakozni akaró intézmények száma 13, ebbe a körbe azon intézmények kerültek, amelyek napjainkban módosítják a kódex előírásainak megfelelően belső szabályzataikat, vagy a refinanszírozóik esetében kell ugyanezt megtenni.

A felügyelet közzétette azon intézmények listáját is, amelyektől tevékenységi körükre tekintettel nem várják el a csatlakozást, ilyen lakossági hitelezéssel és pénzügyi lízinggel nem foglalkozó intézmény 140 van, valamint a magyarországi biztosítóintézetek, önkéntes nyugdíjpénztárak (ezek tagi kölcsöne nem számít lakossági hitelnek).

A magatartási kódex alapvetően az önszabályozás eszköze, azonban az ügyfelek védelme és a korrekt vállalkozások elismerése érdekében szükséges a kódex elvárásainak érvényesítése. Azért, hogy a vállalt elvek a gyakorlatban is érvényesüljenek, a felügyelet kiemelt figyelmet szentel a meghatározott magatartási szabályok betartatásának, erre lehetőséget adnak azok a jogszabályok, amelyek alapján a PSZÁF felkészült az ellenőrzésekre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását