2024. május 19. - Ivó, Milán

Az EU befagyasztja a támogatást?

Befagyaszthatja az Európai Bizottság a Görögországnak járó felzárkóztatási támogatásokat, hogy az athéni kormányt a súlyos költségvetési és adóssággondok hatékony kezelésére ösztökélje.
2010. január 13. szerda 13:50 - HírExtra
Brüsszeli diplomaták szerint a bizottság a nyomásgyakorlás eszközeként tartja számon, és szükség esetén be is kívánja vetni a Kohéziós Alapból származó támogatások felfüggesztését. A legutóbbi, 2008-as adatok szerint a 10 millió lakosú Görögország 4,7 milliárd eurót kapott ebből a forrásból, még a 38 milliós Lengyelországnál is többet. A 2004-ben csatlakozott országok legnagyobbika 4,6 milliárd euróhoz jutott a tagállamok közötti fejlettségi különbségek kiegyenlítésére szolgáló alapból.

A brüsszeli bizottságnak komoly aggályai vannak a hivatalos a görög statisztikai adatközlések megbízhatóságával kapcsolatban. "A jelenlegi rendszer nem biztosítja a nemzeti statisztikai hivatal függetlenségét és a felelősségteljes munkavégzés feltételeit" - áll egy jelentésben, amelyet az uniós pénzügyminiszterek soron következő ülésén, január 19-én tárgyalnak meg.

Az athéni kormány tavaly novemberben az addigi duplájára, a bruttó hazai termék (GDP) arányában számolva 12,7 százalékra emelte a 2009-es államháztartási hiányra vonatkozó előrejelzését. A hiány-előrejelzés szinte példátlan emelését követően a nagy nemzetközi hitelminősítők egymás után lerontották a görög adósbesorolást, ami a dubaji adósságválság kirobbanása utánihoz fogható piaci turbulenciához vezetett.

A görög kormány most határozott egyensúlyteremtő intézkedésekre készül, és azt ígéri, hogy alig két éven belül visszaszorítja a hiányt az euróövezeti tagoktól megkövetelt, GDP-arányosan 3 százalék alatti szintre. "2012 végére teljesítjük a 3 százalék alatti hiánycélt" - mondta Giorgos Papakonstantinou pénzügyminiszter a Handelsblatt című német gazdasági lap szerdai száma szerint. A statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban a miniszter megjegyezte: "újra áttekintettük a kimutatásokat, és a részletes számítások immár szilárd alapot biztosítanak a következő időszak hiánycsökkentési erőfeszítéseihez."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását