2024. március 29. - Auguszta

Így mutatunk Európának egy gyönyörű képet

Pécs, mint Európa kulturális fővárosa, valamint a leendő EU-s elnökség könnyen olyan bizonyítványt állíthat ki Magyarországról, mint aki még nem nőtt fel az EU tagsághoz - és ezt a rémes víziót Orbán Viktor árnyéka sem homályosítja el.
2010. január 12. kedd 07:59 - Pásztor Balázs
Ablak a világra

„Mostantól az év végéig Pécs lesz Magyarország kirakata” - mondta Bajnai Gordon azon a rendezvényen, ahol Pécset Európa Kulturális Fővárosává (EKF) avatták. A probléma az, hogy ez a kirakat jelenleg repedezett, sáros, és az üveget sok helyen gyenge minőségű plexivel pótolták. Ha pedig az EU tényleg ennek alapján ítéli meg az országot, akkor a nemzetközösség szemében valahol oda csúszhatunk, ahol jelenleg Bulgária áll: vagyis a tagság legaljára.

Eme kirakat-állapotnak számtalan oka van, de mégis mind egy tényhez vezethető vissza: Pécsnek több mint három éve lett volna arra, hogy felkészüljön a nagy eseményre, mégsem tette ezt meg. A kulcsberuházások egy részéről lemondtak, másik részük pedig még készhez közeli állapotban sem volt a nagy megnyitó idejére: a konferencia- és koncertközpontból egyelőre mindössze egy szürke betontömb készült el, a kaptárra hasonlító könyvtár-tudásközpont átadását pedig valamikor nyárra, az év közepére tervezik. Ráadásul a főtér burkolatának egy részét is fel kellet szedni a megnyitó után, mert az csak „ideiglenes volt” a megnyitó napjára - a véglegest csak később helyezik fel.



Hogy miért volt képtelen a városvezetés ennyi idő alatt végrehajtani a szükséges intézkedéseket, annak politikai, és előre nem látható okai egyaránt voltak - ám egyik sem ad felmentést a rosszul végzett munka vádja alól. A különböző építésért, kommunikációért, pályázatokért felelős vezetőket sorra rúgták ki - vagy mondtak fel politikai beleszólás miatt -, de így sem haladt jobban a dolog: késtek mind pályázatok kiírásával, mind a programok előkészítésével, mind az építkezésekkel. Persze az sem tett jót a dolognak, hogy az egyik pécsi vezető autóbalesetet szenvedett, a másik halálos beteg lett, és pár hónappal ezelőtt ellentétes politikai előjelű polgármester került a város élére, mint ami az eddigi „gyakorlat” volt.

Igaz, van arra némi esély, hogy a 2010-es év más lesz: elvégre a megnyitó mindenféle hiba vagy botrány nélkül, igényesen lett lebonyolítva.

Magyarország az EU élén

Ha mindenféle tragédia és botrány nélkül túl is élnénk a 2010-es évet egy európai kulturális főváros terhével a nyakunkban, rögtön jön 2011. január elseje, amikortól Magyarország veszi át fél évre az EU soros elnökségét. Noha nekünk nincs és várhatóan nem is lesz egy olyan EU-szkeptikus államfőnk, mint a cseheknek, de van sok minden másunk, amikkel valószínűleg a cseh elnökséget is képesek leszünk alulmúlni.

Elvégre, ha a jelenlegi kormánypárt épp azt mutogatja, hogy amíg ő kormányon van, hogy lopja szét az ellenzék az országot - annak ellenére, hogy az ő mutyiügyeitől zeng a sajtó -, akkor az EU országainak biztos meglesz rólunk a véleménye. De a jövőbe tekintve: ha az MSZP most ezt csinálja, mit fog tenni majd ellenzékben? Ráadásul Václáv Klaus helyett kapunk egy parlamenti, EU-szkeptikus szélsőjobboldali pártot, amelynek felszólalásaira így nem csak a magyar közélet, hanem a fél világ figyelni fog.

Mindettől Orbán Viktor sem fogja megmenteni az országot. Elvégre ősszel lesznek az önkormányzati választások, így a második fordulók az év végéig is elhúzódhatnak - és addig nyilvánvalóan nem fog belekezdeni a húsba vágó reformokba. Így az EU-s elnöki ciklus megkezdésére maradnak a minden valószínűség szerint közfelháborodást keltő, ám mindenképpen szükséges intézkedések. Mert ha ezek elmaradnak, akkor épp az unió gazdasági szakértői fogják megszólni a kormányt.

Amire képtelenek vagyunk


A lényeg, hogy az EU elnökség idején mindenki ránk fog figyelni, így minden apró botrány felnagyítódik a közvélemény szemében - és ha valamiből, akkor botrányokból Magyarországon nincs hiány. De ami sokkal fontosabb: olyan feladatokat kellene ellátnunk, amire Magyarország a jelenlegi állapotokat tekintve képtelen. Például higgadtan, diplomatikusan kezelni a konfliktushelyzeteket, pontosan, precízen, visszaélések nélkül végrehajtani a feladatokat, betartható és reális programtervet készíteni…és a többi olyan dolog, amivel egy EU-elnökség jár. Azt már csak remélhetjük, hogy nekünk nem kell olyan világkonferenciákat szerveznünk, mint amilyen a koppenhágai volt.

Bármit is hozzon a jövő, annyit mindenképpen meg kellene tennie a magyar politikának, hogy pártállástól, és leendő választási eredményektől függetlenül közösen felkészül az EU-s elnökségre. Elvégre úgy talán elkerülhető lenne a pécsihez hasonló félkész állapot - a koszos, megrepedt, pótlékokkal rendelkező ország nemzetközileg is elterjedő képe.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását