2024. május 17. - Paszkál

Fegyelmit kezdeményeznek a miskolci paneltűz miatt

Fegyelmi vizsgálatot kezdeményez a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság annak megállapítására, hogy kit terhel személyi felelősség a miskolci paneltűzként ismert ügy tűzvizsgálati eljárása során elkövetett hibákért - tájékoztatta az MTI-t Szentes György tűzoltó ezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője kedden.
2010. január 12. kedd 17:33 - HírExtra
A szóvivő tudatta: az OKF a másodfokú tűzvizsgálati eljárás lefolytatására a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot jelölte ki. Erre azért került sor, mert a három emberéletet követelő tavaly augusztusi miskolci, Középszer utcai paneltűzeset vizsgálatáról készült első fokú tűzvizsgálati jelentést - amelyet a miskolci hivatásos önkormányzati tűzoltóság szeptember 30-án adott ki - több érintett lakó megfellebbezte.
Mivel a másodfokú eljárást végző szakemberek több szakmai hibát is feltártak az elsőfokú hatóság munkájában, a miskolci tűzoltóság szakmai felügyeletét ellátó Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság fegyelmi vizsgálatot kezdeményez Miskolc önkormányzati testületénél annak megállapítására, hogy kit terhel személyi felelősség az eljárás során elkövetett hibákért - ismertette a részleteket Szentes György.

Hangsúlyozta azt is, hogy a tűzeset során végzett tűzoltói tevékenység szakszerűségének vizsgálatára tanulmány készült. Mivel időközben a rendőrség az üggyel kapcsolatban teljes körű nyomozást rendelt el és bekérte a katasztrófavédelem részéről készített összes vizsgálati anyagot, a rendőrségi eljárás befejezéséig a tanulmányban rögzített megállapításokról a katasztrófavédelemnek nem áll módjában tájékoztatást adni - tette hozzá a szóvivő.

Beszámolt arról, hogy a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei által elkészített másodfokú határozatban a tűz keletkezési okát ismeretlennek jelölték meg, mivel objektív okok - a helyszín időközben történt megváltoztatása - miatt nem volt lehetőségük a tűz keletkezése körülményeinek pontos megállapításához szükséges további bizonyító erejű adatokat és tényeket rögzíteni.

Egyedné Novodonszki Éva, a Borsod megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel korábban azt közölte, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a miskolci paneltűzként ismertté vált büntetőüggyel kapcsolatosan a nyomozásból való kizárását és más hatóság kijelölését kérte az Országos Rendőr-főkapitányságtól.
A megyei rendőr-főkapitányság azért kérte mindezt, mert az ügyben érintett a miskolci hivatásos önkormányzati tűzoltóság, amely szervezettel különösen jó a munkakapcsolatuk - tette hozzá.

A tavaly augusztusi paneltűz vizsgálatát a miskolci tűzoltóság azzal zárta le, hogy a tűz oka ismeretlen. Ez ellen fellebbezett 24 lakó, ezután került az ügy másodfokon a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz. A másodfokú vizsgálatot decemberben zárták le.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását