2024. május 20. - Bernát, Felícia

Még nem kezdődött el a tűzvizsgálat az omlásveszély miatt

Amíg az omlásveszély miatti életveszélyes állapotot nem szüntetik meg, nem kezdődhet el a tűzvizsgálat abban a belvárosi lakásban, amely múlt péntekre virradóra robbant fel a fővárosi Balaton utcában - mondta az MTI érdeklődésére Dobson Tibor, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság (FTP) főosztályvezetője hétfőn.
2010. január 11. hétfő 13:20 - HírExtra
Az ezredes tájékoztatása szerint az V. kerületi társasház legfelső, ötödik emeletén három lakás is megsemmisült, a tetőszerkezet és a födém megsérült, és a gázrobbanás miatt életveszélyessé vált az épület két felső szintje.

Addig, amíg állványzattal, dúcolásokkal nem erősítik meg az épület tetőszerkezetét, falait és függőfolyosóját, vagyis az omlásveszélyt nem szűntetik meg, senki nem léphet a lakásokba, így a tűzvizsgálatot sem lehet megkezdeni - tette hozzá.

Az FTP kommunikációs és jogi főosztályának vezetője szerint ha ezeket a munkálatokat a kivitelező - akinek a tevékenységét a tűzoltóság a helyszínen felügyeli, és akivel a munkafázisokról folyamatosan egyeztetnek - elvégzi, a hét közepén megkezdődhet a szakhatósági vizsgálat, amelynek végrehajtására 22 munkanapja van a fővárosi tűzoltóságnak.

Dobson Tibor hozzátette: a tűzoltóság szakemberi folyamatosan a helyszínen tartózkodnak, tanúkat hallgatnak meg. Ez része a tűzvizsgálatnak.

Az ezredes közlése szerint csak a tűzvizsgálat befejeztével lehet egyértelműen megállapítani, hogy mi okozta a Balaton utcai társasház lakásában a robbanást, amelynek következtében a lakás tulajdonosa, egy 80 éves férfi a kórházba szállítást követően életét vesztette, három másik ember pedig kórházba került. A robbanás idején 86-an tartózkodtak az épületben. Őket kiköltöztették, többségük rokonoknál kapott elhelyezést.

Demszky Gábor főpolgármester a robbanást követő reggel, miután szakemberekkel bejárást tartott a házban, úgy fogalmazott: feltehetőleg egy szivárgó gázpalack okozta a detonációt, ugyanis a gázművek szakértője kizárta, hogy a gázvezeték okozhatta a hibát. Az elsődleges megállapítások szerint a felrobbant lakás tulajdonosa egy szieszta gázkészülékkel fűtött.

Rogán Antal, a kerület polgármestere azt mondta, a 48 lakásos társasházban összesen 62 bejelentett és 18 be nem jelentett lakó él. A polgármester szerint az épület első három szintjét egészen biztosan lakhatóvá tudják tenni két héten belül, de tizenhat olyan család van, akiknek ennél kicsit hosszabb távú elhelyezéséről kell gondoskodni. Egy ötgyermekes családot átmenetileg a kerületi önkormányzat, egy Arany János utcai, 91 négyzetméteres lakásban helyezett el.

Balogh Klára, a ház közös képviselője az MTI-nek a robbanást követően a helyszínen úgy nyilatkozott: a lakók által tulajdonolt épületben, vagyis a nem önkormányzati lakásokban több száz millió forintos kár keletkezett, a háznak van biztosítása, és már fel is vették a kapcsolatot a társasággal.

Az V. Kerületi Rendőrkapitányság a Balaton utca 12. szám alatti gázrobbanást követően közveszély okozás miatt nyomozást indított ismeretlen tettes ellen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását