2024. május 18. - Erik, Alexandra

Védelmi készültség a Hortobágy-Berettyó mentén is

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget léptettek életbe a Hortobágy-Berettyón kialakult áradás miatt csütörtökön a Mezőtúr és Túrkeve közötti szakaszon, ezzel újabb 25 kilométerrel nőtt a védekezés által érintett védtöltések hossza - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-Kövizig) védelemvezetője az MTI-vel.
2010. január 7. csütörtök 14:45 - HírExtra
Lovas Attila vízügyi igazgató tájékoztatása szerint a Köti-Kövizig jelenleg elsőfokú védelmi készültséget 157 kilométer hosszon tart fenn, döntően a Közép-Tiszán Kisköre és Doba, valamint Tiszabura és Fegyvernek között. Másodfokú a védekezés 57 kilométeren a Hármas-Körös mentén Csongrád és a Hortobágy-Berettyó torkolata között.

A Tisza árhulláma Tokaj térségében szerda este tetőzött 718 centiméteres vízállással. A Közép-Tiszán továbbra is napi 8-18 centiméteres áradás figyelhető meg. A szolnoki szelvényben a vízállás a nap folyamán éri el az elsőfokú árvízvédelmi szintnek megfelelő magasságot (650 centiméter).

A védelemvezető jelezte: az emelkedő vízszintekre tekintettel előreláthatóan elsőfokú készültséget rendelnek el a Tisza jobb és bal partján Szolnok térségében, valamint attól délre is, így a Közép-Tisza teljes szakaszán ez a fokozat lesz érvényben. Ennek alapján 12 és 24 órás őr- és figyelőszolgálatot látnak el. A járhatóság és a biztonságos működés érdekében jelenleg a töltéskoronáknál és a tiszaroffi árvízszint-csökkentő tározónál a hómentesítésen dolgoznak.

A belvíz elleni védekezés során a Tisza magas vízállására tekintettel a Körös-éri torkolati zsilipet lezárták, a szivattyútelepeket üzembe helyezték, és ugyancsak csütörtökön másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el.

A hó olvadásával megkezdődhetett az elöntött területek nagyságának felmérése. Az első adatok szerint a Közép-Tisza vidékén a víz 2400 hektárt borít, ebből 1200 hektár vetett terület.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását