2024. május 17. - Paszkál

Árvíz: egy helyen van készültség az északi országrészben

A Felső-Tisza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán már csak egy helyen, Szabolcsveresmart és Gávavencsellő között van elsőfokú árvízvédelmi készültség, a folyó többi részéről levonult az árhullám - közölte a nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője szerdán az MTI-vel.
2010. január 6. szerda 13:38 - HírExtra
A térségben a Kraszna viszont Kocsordnál még árad, a gátak mentén ott is elsőfokú készenlétet tartanak a vízügyi dolgozók - mondta Bodnár Gáspár.

Az igazgató tájékoztatása szerint a két folyó szabolcsi szakaszán összesen 142 kilométer hosszúságban figyelik a töltéseket, ahol újabb, a biztonságot veszélyeztető jelenségeket már nem tapasztalnak. A korábbi gátszivárgásokat már megszüntették, s a földsáncok jól bírják az árhullám terhelését - tette hozzá Bodnár Gáspár.

A vízügyi szervezet vezetője megemlítette, hogy a következő öt napban 20-25 milliméter csapadékra számítanak a vízgyűjtő területeken, amely újabb vízszintemelkedést okozhat a szabolcsi folyókon.

A Tisza és a Kraszna árhulláma mellett a belvíz is munkát ad 165 vízügyi dolgozónak. Felső-Szabolcsban, a beregi tájegységben és a Szamos-Kraszna közben másodfokú, a Tisza-Szamos közben pedig elsőfokú a készültség. Összesen hat szivattyútelep gépeit működtetik, amelyek 24 óra alatt több mint egymillió köbméter vizet emelnek át az elöntött földekről a folyókba.

A folyamatos szivattyúzás eredményeként a keddi 7.050 hektárról, szerdán délig 6.700 hektárra csökkent a vízzel borított határrészek nagysága.

Bodnár Gáspár beszámolt arról is, hogy a vízügyi igazgatóság mellett másodfokú belvízvédelmi készültséget tart a felső-szabolcsi és a nyírségi vízgazdálkodási társulat is a területén. A vásárosnaményi és a magosligeti települési önkormányzat pedig elsőfokú készenlét keretében védekezik a fenyegető belvízi elöntésekkel szemben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását