2024. április 28. - Valéria

Egyiptom a "rabló régészetről" tart konferenciát

Mintegy harminc ország részvételével szervez nagyszabású konferenciát áprilisban az elrabolt vagy más úton külföldre került régészeti kincsek visszaszerzéséről Egyiptom.
2010. január 6. szerda 19:52 - HírExtra
A tanácskozásra szóló meghívókat már elküldték, a háromnapos értekezletre olyan országok múzeumigazgatóit, régészeti szervezeteinek képviselőit és az archeológiai örökség gondozásával foglalkozó szakembereit várják, mint Mexikó, Peru, India, Spanyolország, Irak, Kína, Guatemala és Kolumbia - közölte az egyiptomi régészeti tanács. A szervezet szerint máris több ország jelezte, hogy részt kíván venni a tanácskozáson, és hasznosítani akarja a műkincsek visszaszerzésének egyiptomi tapasztalatait.

Záhi Havvász, a tanács főtitkára abban jelölte meg a konferencia célja, hogy megvitassák az elhurcolt kincsek visszaszerzéséhez szükséges intézkedéseket és eljárásokat, illetve hogy az antik civilizációk utódai közös cselekvési tervet fogadjanak el többek közt egyes múzeumokat és aukciós házakat illetően.

A tanácskozáson várhatóan a nemzetközi joggal összhangban áttekintik az érintett országok jogait a régészeti kincsek visszaszerzésére, a kulturális örökség és a régészeti lelőhelyek épségének megőrzésére.

A részt vevő országok a három nap alatt valószínűleg összeállítják azt a listát, amelyen az általuk visszakövetelt, ám a világ különböző múzeumaiban szétszórva kiállított kincsek szerepelnek.

Egyiptom az utóbbi években aktív politikát folytat azért, hogy az országból elhurcolt műkincsek visszakerüljenek származási helyükre. Havvász legutóbb Nofertiti királyné 3400 éves világhírű mellszobrának visszakövetelését jelentette be. A büsztöt Berlinben, a Neues Museumban őrzik, Egyiptom szerint azonban a szobor csalással került Németországba 1913-ban. Berlin egyelőre hallani sem akar Nofertiti visszaszolgáltatásáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását