2024. május 14. - Bonifác

Sziklasír-komplexumot fedeztek fel

Egy több mint 2500 éves, több teremből és folyosóból álló sziklasírt fedeztek fel egyiptomi régészek a szakkarai lépcsős piramis közelében.
2010. január 4. hétfő 19:19 - HírExtra
Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője szerint a sír a 26. dinasztia idejéből (időszámítás előtt 664-525) származik. Havvász szerint a Dzsabál Rász al-Dzsiszr nevű területen talált sírt újabb temetések alkalmával többször felnyitották, ki is fosztották, legutóbb az időszámításunk szerinti 5. században.

A régészek a sírkamrákban több csontvázat, agyagedényeket, mumifikálódott sólymokat és építési törmeléket találtak. Az egyik kamrában egy hét méter mély ásott gödörre bukkantak, amelynek funkciója egyelőre ismeretlen a régészek számára.

A Kairótól 20 kilométerre délre fekvő szakkarai nekropolisz az ókori Egyiptom egykori fővárosának, Memphisznek az ősi temetkezési helye. A 7 kilométer hosszú ókori temetőt mintegy három évezreden át használták, uralkodók és alattvalóik egyaránt temetkeztek itt. Uralkodókat a II. dinasztia korától a XIII. dinasztiáig temettek ide, közülük a leghíresebb Dzsószer fáraó, akinek lépcsős piramisa Kr. e. 2650 körül épült.

A régészek szerint Szakkara az egyik leggazdagabb archeológiai lelőhely, s az ókori kincsek java részét még mindig a sivatagi homok rejti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását