2024. április 26. - Ervin

Egy mozgássérült élménye a mai BKV-sztrájkról

Kerekesszékkel tömegközlekedni igen nehéz dolog, főleg hogy nem minden busz alkalmas a tolókocsival való felszállásra. Ez csak tetőzik, ha a buszok kaotikusan járnak, vagy el sem indulnak - ráadásként pedig tombol a hideg.
2010. január 4. hétfő 17:09 - Hozleiter Fanny
Olvasói levél

Ma reggel munkába indulva, kimentem 6:45-re a megállóba, ahogy szoktam. A hőmérséklet nem volt több -6 foknál. Vártam a menetrendszerinti alacsonypadlós járművet - az ügyfélszolgálaton előzetes egyeztetések után mondták, hogy mikor kell a megállóba kimennem -, ami késve ugyan, de legalább megérkezett. Fontos lenne betartani a kiírt időpontot, hiszen hogy kerekesszékemmel eljussak egyik pontból a másikba, mindent előre ki kell számítanom, hogy ne várjak a megállóban feleslegesen, mivel általában 30 percenként vagy óránkét érkezik mozgáskorlátozottaknak is használható busz. Téli időszakban főképpen fontosak lennének, a teljes átfagyás elkerülése érdekében.

182-es járatra a felszállásnál megkértem a sofőrt, hogy hajtsa ki a középső ajtónál a rámpát, hogy felszállhassak. Ezt sajnos nem tette meg, így két hölgy rakta végül fel a járműre az elektromos kocsimat, ami velem együtt közel 130 kiló. A körülöttünk álló férfiak pedig könnyedén nézték végig egy csöpp segítség nélkül. Leszállásnál már a vezető volt az, aki segített. Megérkezve Kőbánya Kispestre örömmel nyugtáztam, hogy időben megérkeztem, így a néhány perccel később induló 85-ös járatot, ami szintén alacsonypadlós még elérem. Tévedtem.

Hogy értem volna el, ha nem is jött?! Fél órás várakozás és egyben fagyoskodás után érkezett egy busz, amire fel tudtam szállni. Ennek ugyan nagyon örültem, de mivel csúszott a menetrend én és is lekéstem az előre kiszámított következő járatomról. Ez annyit jelentett -azon felül, hogy már biztos elkésem a munkából -, hogy minimum fél órás újabb várakozás előtt állok, csak az Örs vezér terénél. 32-es autóbusszal végre eljutottam a tervezett helyre. Mikor beérkeztem a munkahelyemre ránézve az órára, azt láttam, hogy már 10:14. Ez 3,5 órás utazást jelent, és ez még csak az idefelé út, ne beszéljünk a 8 órás munka után a visszaútról.

Van a BKV-nak egy "taxirendszerben" működő szolgáltatása, amit fel is hívtam, hogy a lehető leghamarabb időpontot egyeztessem velük, amikortól igénybe vehetem a direkt mozgáskorlátozottaknak lévő utazási lehetőségüket, ami könnyítené a napi helyzetemet. Egy felől 8 és 11 között lehet egyeztetni a diszpécserrel, amit már lekéstem, illetve már a reggeli és a délutáni időpontban szállítást nem tudnak vállalni, mert már nincs rá szabad jármű kapacitásuk...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Sommelier
2010. január 15. 02:05
Kedves Szociálisan Érzékeny Aldo.

Az áldóját...

Azért ezen gondolkozz el amit írtál vagy talán te is a szakszervezetnek dolgozol dolgozol????? Vagy esetleg a te fizetésed többet emelkedett mint 14% az idén és így akarod "szolidaritásodról" meggyőzni a társadalmat? De tudod mit inkább fogd magad és ahelyett hogy hülyeségeket írogatsz, zárójelbe tenném, nyelvtanilag helytelenül, és tegyél vmit azért a közösségért, aki kifizeti helyetted az adódat, hogy legyenek utak amin közlekedhetsz, és eljuthatsz az első olyan helyre ahol elmondhatod, hogy "milyen rossz is neked itt..." Tudod igazán sajnállak.

De erősen kétlem hogy így teszel, mert az inteligencia nyomát sem mutatod elmés hozzászólásodban. De tudod mit egyszer próbáld ki milyen is lehet egy székben leélni...

Minden jót...

Egyébként ez külföldön tényleg megoldott, és emberek egymást segítve élnek... reméljük a közeljövőben nemcsak a hátárainkon túl, hanem itthon is megtaunlunk együtt élni... Mi Emberek...
aldo
2010. január 13. 18:23
undorító, hatásvadász írás! tudja jól mindenki, hogy itt most egzisztenciákról, családok megélhetéséről szól a történet, nekem is macerás ez a sztrájk, mint sokaknak, de szolidaritásból vállaljuk a megpróbáltatásokat, és szurkolunk a bkv-soknak, hogy érjék el, amit akarnak!
Lonci01
2010. január 8. 09:01
Sajnálatos, hogy Mo.-on ily nehéz nektek a közlekedés:-(((
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását