2024. március 29. - Auguszta

Karácsonyi szimbólum szótár

Karácsonykor fenyőt vásárolunk, majd gondosan díszeket akasztunk rá. De tudjuk, hogy a fának, és a rá függesztett díszeknek fontos jelentősége van, hogy a díszeket tudatosan, szimbólumként használva új érzelmekkel tölthetjük meg a karácsonyunkat?
2009. december 26. szombat 09:11 - Zelenij Linda
Bár a díszítő elemek az idők során rengeteget változtak, a legfontosabbak - tudatosan, vagy tudat alatt, de - ma is felkerülnek a fára, vagy helyet kapnak szobáinkban.
Íme az összefoglaló szimbólum-szótárunk, amely abban segít, hogy mely jelképeket válasszuk karácsonyfánkra.

A karácsonyfa

A fenyőfa spirálisan futó ágai az élet spirálját jelképezik, üde zöld színe pedig az újjászületést szimbolizálja. A fenyő csúcsa a magasabb tudatosság felé törekvést jelent. Ha lehetséges, válasszunk gyökeres fát, harmonikusan futó ágazattal, erős csúcshajtással, amit karácsony után kiültethetünk a kertbe.

A csúcsdísz
Leggyakrabban a csúcs díszek angyalt, csillagot vagy masnit formálnak. Ezek a formák a felemelkedett, mindenek felett álló Jézust, valamint a hírhozó betlehemi csillagot szimbolizálják.



Gömbök
A gömb mandala, a teljességet, a bolygókat, a Tejútrendszer spirálján elhelyezkedő égitesteket is jelképezik a fára akasztott díszgömbök. Anyaguk többnyire üveg, de legalábbis valamilyen törékeny, illékony, ragyogó anyag. A fények megcsillannak a díszen, visszatükrözve – de eltorzítva – a karácsony életfáját. Úgy, ahogy az asztrológia szerint a bolygók erői hatnak életünkre, meghatározva, de nem determinálva azt. Olyan színű gömböt válasszunk, amely szín egységben van törekvéseinkkel. A fán legalább annyi gömb legyen, ahány bolygó van.

Másrészt a gömbök jelenthetik még a paradicsomi életfa almáját is.

Angyalok
A keresztény hitvilágban az angyalok vitték hírét a pásztoroknak Jézus születésének a hírét. Az angyalok nemcsak a keresztény vallás fontos szereplői, más vallásokban is találkozhatunk velük. A legtöbb hitvilágban a védelmet, támogatást szimbolizálják, valamint ők közvetítenek az emberek és a felsőbb világ között.

Csillag
Általában a fa csúcsán találkozhatunk mind a hatágú, mind az ötágú csillaggal, de előfordul függő díszként is.

A hatágú csillag, mely két egyenlő szárú háromszög együttese, az örök harmóniát, az egységet szimbolizálja férfi-nő, anyag-lélek, levegő-föld, tűz és víz ellentétpárok között.
Az ötágú csillag az újjászületés, Jézus születésének, a helyes út megtalálásának jelképe.

Hold
A Hold díszek az anyaságot, termékenységet, nőiséget szimbolizálják, valamint a halál - újjászületés örök körforgására – akár maga a Hold ciklus - emlékeztetik az embereket

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását