2024. május 16. - Mózes, Botond

Műfenyő vs. Eredeti fenyő

Évek óta egyre nagyobb visszhangot kapó téma a műfenyők illetve az eredeti fenyők harca a karácsonyi pozíciókért. De vajon ki lehet mondani egyértelműen, hogy melyik a jobb?
2009. december 24. csütörtök 07:59 - Pénzes Dávid
Persze, hogy giccs a karácsonyfa. Ezt már sajnos jobban és előbb tudjuk meg, hála a minket körülvevő mindenhez értő esztétáknak, mint azt, hogy miről is szól valójában az ünnep. Mégis a karácsonyfa életünk része, méghozzá kedves része, és giccs ide vagy oda nélküle elképzelhetetlen az év vége.

Az első problémát a fa szobába állításáról már a nagy meseíró is megállapította. Andersen könnyfacsaró története a fenyőfáról lényegében éppen azt az értelmetlenséget emeli ki, hogy azért vágjuk ki a fát, hogy néhány napig gyönyörködjünk benne, majd szívtelenül megszabadulunk tőle. Andersen persze lélekkel és gondolatokkal ruházta fel a kis fenyőt, ám mégsem járt messze a valóságtól. Hiszen egy egészséges és életerős fát „feleslegesen” ölünk meg. Pedig hol volt akkor még a klímaváltozás, meg a környezetvédelem?



A fenyőfák kivágása ellen már időben kitalálták a ki nem vágott, azaz cserépbe állított fenyőfa otthonunkba helyezését és feldíszítését. Ez a trend a mai napig él, sőt erősödik. Ám ezek mellett megjelent a műanyag fenyőfák több generációja is.

Ma már olyan jó minőségű és az eredetihez egészen hasonlatos műfenyőket lehet kapni, hogy az sokakat elgondolkoztat, hogy váltson. De vajon mi az előnye és a hátránya. Nem szeretnénk elfogultsággal nyilatkozni a kérdésről, így megnéztük, mindkét oldalt.

Műfenyő

Andersen: A fenyőfa
„Jött egy fejszés ember, s tűzifává aprította a fenyőt. Jókora nyaláb lett belőle. Tűzre vetették, recsegve-ropogva égtek a gallyak. Minden kis ága újra emlékezett, mielőtt elemésztették volna a lángok. Még egy utolsót jajdult minden kis darabja, aztán csönd lett. Egy marék hamu maradt belőle.” (részlet)
Az ára nagyon változó, természetesen függ a nagyságától és a minőségétől. Egy hosszan tartó, valóban jó minőségű műfa közel húszezer forintba kerül. Ma egy másfél méteres fenyő 5-7 ezer forint. Könnyen kiszámolható, hogy a műfa akár három év alatt is behozza az árát.

A műfenyő természetesen nem hullik. Ez egy padlószőnyeges panellakásban komoly előny. Ha vigyázunk rá és megfelelő óvintézkedéseket betartva tesszük el, akkor az alakját is megtartja, nem görbül, nem deformálódik. Két típusa van: az egyiket, akár a kempingszéket, csupán ki kell nyitni, a másiknak pedig a törzsébe kell behelyezni az ágakat. Ezek bármelyikének elhelyezése még egy kevésbé jó erőben lévő nagymamának sem okozhat gondot.

Az élő fa befaragása konyhakéssel a fenyőfatalpba még a képzett favágóknak sem a legkedveltebb foglalatosságuk. Mindez a műfenyővel megúszható. Ahogy a díszek felrakása közbeni bosszúság is, mikor azok kis kegyetlen és hegyes tüskék az ember kezébe fúródnak bárhogy is vigyáz.

Nem kell érte alkudozni, és nem kell évente cipekedni. Az ember egy szál papucsban is előránthatja és ki se kell dugnia az orrát a büdös, és hideg városi levegőre.

Eredeti fenyő

Illata van. Ha még sincs, akkor két megoldás adódik. Vagy vissza kell vinni az árusnak, hogy miért adott tavalyit, vagy némi orrcseppezés után kell fújni szaglószervűnket. Az eredeti fenyőfa életet visz a lakásba. Ahogy a vágott virág is mezőt terít az asztalra, úgy kerül be a fával a téli fenyvesek hangulata a decemberi lakásba. „Élőségével” együtt jár, hogy hullik, ami miatt gondozni kell. Ez pedig azt az élményt adja, hogy egy barátot, egy lélekkel teli társat fogadott be az ember a házába egy időre.

Gyerekes családban kötelező. Micsoda illúziórombolás lenne a gyermeknek, ha műfenyő állna a szobában. Egy egyszerű tárgy, ami csupán imitálja a természetet nem mutat szerencsés mintát. Mielőtt a természetvédelemre tanítanánk a gyermeket meg kell tanítsuk neki mi az a természet. Egy hatalmas fa a nappaliban kialakíthatja ezt az alázatot. Ha egy műanyag tárgyat lát, akkor előbb-utóbb nem fogja túl komolyan venni a karácsonyt és csupán a tárgyszerűséget látja majd benne. Végül meg leszokik az egész faállítási szokásról.

Konklúzió

Természetesen nem lehet konklúziót levonni. A két lehetőség mindenki számára adott, senkit nem kényszerít semmi hogy ezt vagy azt válassza. Csupán saját igényeit kell felmérnie és már meg is születik a döntés.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását