2024. május 19. - Ivó, Milán

Megkapja a MÁV a kért pénzt?

Végső fázisában, a közlekedési és a pénzügyminisztérium egyezteti a vasúti személyszállítási közszolgáltatási szerződést, amelynek alapján a MÁV-Start Zrt. 148 milliárd forint költségtérítést kap 2010-ben a költségvetésből - jelentette be Andrási Miklós, a MÁV elnök-vezérigazgatója kedden a Budapesten tartott sajtótájékoztatón.
2009. december 22. kedd 17:08 - HírExtra
Az MTI kérdésére közölte, hogy a 148 milliárd forintból ténylegesen 125 milliárdot kap meg jövőre a MÁV-Start, 23 milliárd forint átutalása áthúzódik a következő évre. Ez az idén is így van, mert a 2009. novemberi költségtérítést 2010.januárban, a decemberit pedig februárban utalják át.

Az elnök-vezérigazgató közlése szerint a 23 milliárd forintot hitelből pótolják.

A költségtérítés az ingyenesen utazó vasutasok és családtagjaik, a szintén térítés nélkül utazó 65 éven felüliek és 6 éven aluliak menetjegyét fizeti meg. Ugyanakkor számos jogcímen vehetnek igénybe kedvezményt az utasok, aminek mértéke 10-től 100 százalékig terjedhet.

Az idei évben a MÁV-Start 164,5 milliárd forint költségtérítést kapott és további 0,4 milliárd forintot pedig a pályavasút költségtérítése. Még közel egymilliárd forint járna a keskeny nyomtávú vasúti pályákért az idén, de azt még nem kapta meg a MÁV. Jövőre egyáltalán nem kap költségtérítést a pályavasút. Először 2011-ben lehet remélni, hogy a költségvetés megtéríti a vasúti pálya évi 50 milliárd forintba kerülő fenntartását és működtetését, ha addig megszületik az erre vonatkozó közszolgáltatási szerződés.

A MÁV csoport 2000-től 2009-ig 1.660 milliárd forint állami pénzt kapott költségtérítésre, adósságrendezésre és veszteségpótlásra, miközben az összes ráfordítása elérte a 3.496 milliárd forintot. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési (NIF) források nélkül 622 milliárd forintot fordítottak beruházásokra és 408 milliárd forint közterhet fizettek meg.

Az egy vonatkilométerre jutó állami szerepvállalás 2008-ban 7,1 euró volt, míg a szomszédos Ausztriában ez 11,6 eurót tett ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását