2024. április 29. - Péter

Fidesz: mindenki oltassa be magát

A Fidesz szerint mindazt, amit el lehetett rontani az újinfluenza elleni védőoltás bevezetésével kapcsolatban, azt a kormányzat elrontotta. Pesti Imre, a párt országgyűlési képviselője ugyanakkor keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt kérte: mindenki oltassa be magát a H1N1 vírus ellen.
2009. december 22. kedd 18:17 - HírExtra
Az ellenzéki párt szakpolitikusa közölte: a kormányzat számára minden adott volt ahhoz, hogy sikeresen végrehajtsa az oltás bevezetését, az oltási kampányt. Egy demokráciában nem illik titkolózni, mellébeszélni - jegyezte meg azzal kapcsolatban, hogy számos adatot nem hoztak nyilvánosságra a vakcináról.

Pesti Imre szerint azért volt az oltóanyaggal szemben nagy a bizalmatlanság, mert a titkolózás nem segítette, hanem gátolta a bizalom kialakulását.

Utalt arra, hogy titkolózás volt arról, mekkora a készlet az antivirális szerekből.
Elmondta, az Omninvest, a vakcinát gyártó cég 2006 óta nemzetbiztonsági felügyelet alatt áll, azóta jelentős forrásokat kapott, ezek mértéke, és az azokról való elszámolás sem volt nyilvános.

Hozzátette: minden, ami az oltóanyag körül zajlott, még a technológia is sokáig titkos volt, egyébként értelmetlenül.

Szintén titkos volt, majd később a közvélemény nyomására hozták nyilvánosságra az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézettel (EKI) kötött szerződést, amelyből kiderült, hogy az EKI túlárazta a készítményt, a gyógyszernagykereskedőknél hatszor-hétszer drágábban adta az oltóanyagot - vélekedett az ellenzéki képviselő.

Pesti Imre szerint az is furcsa volt, hogy miközben az állam támogatja az oltóanyagot gyártó céget, drágábban vásárolta a vakcinát, mint néhány alkalmi vásárló.

A politikus azt mondta: a kiszállításnál felsült a feladat megoldására fel nem készült EKI, három nap után segítségre volt szüksége, még a rendőrséget is be kellett vonni a gyógyszer szállításába.

Pesti Imre szerint a patikákban hiánycikk a vakcina, az oltópontok többsége pedig csak hét közben működik.

"Úgy látjuk, minden alkalommal az üzleti szempontok, a fiskális szempontok mindig megelőzték az egészségügyben is a szolidaritást, erősebb volt a szolidaritásnál az üzleti szempont" - fogalmazott.

A fideszes képviselő szerint jó eredménynek mondható, hogy jelenleg a lakosság 25 százalékát beoltották, de még mindig kétmillió ingyenes oltóanyag van.

Pesti Imre decemberben több alkalommal szorgalmazta, hogy az ingyenes oltóanyagot, amelyre megvan a költségvetési forrás, a kormánynak haladéktalanul, korlátok nélkül szét kell osztania a lakosság körében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását